Sodražica: Žarišče okužb v osnovni šoli

Sodražica (vir: občina)

V Občini Sodražica so včeraj potrdili 4 nove okužbe z novim koronavirusom. Število aktivnih okužb se je povzpelo na 10, število podvojitev okužb je v dveh dneh. V občini je bilo doslej sicer potrjenih že 19 okužb.

Občina pa je danes objavila, da je glavno žarišče osnovna šola, kjer se dnevno povečuje število okuženih.

Vodstvi šole in občine sta v stalnem stiku s pristojnimi v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Zdravstvenem domu Ribnica. Navajajo, da jim pristojni sicer zatrjujejo, da je situacija resna, a še ne kritična.

Kljub temu je za jutri, 15. oktober 2020, sklicana koordinacija vodstva občine in občinskega štaba Civilne zaščite s predstavniki šole, zdravstvenega doma in drugih organizacij, kjer naj bi sprejeli nekatere odločitve.

Kot kaže, se občinsko vodstvo nagiba predvsem k začasni odpovedi vseh javnih prireditev in dogodkov, zaprtju športne dvorane in nekaterih drugih javnih ustanov ter nekaterim ostalim ukrepom.

Kljub temu, da se v šoli zelo trudijo prilagoditi se nastalim razmeram in organizirati pouk za učence v šoli in hkrati tudi za tiste v karanteni, je župan Blaž Milavec ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport že predlagal tudi začasno (delno) zaprtje šole in vrtca. Odločitev pristojnih o tem še čaka.

Občina Sodražica zaradi nastale epidemiološke situacije naproša vse občanke in občane za strogo in dosledno spoštovanje vseh predpisanih ukrepov ter poziva k uporabi zaščitnih sredstev in izogibanju medsebojnega druženja oz. izpostavljanja nepotrebnim tveganjem za okužbo s Covid-19. V primeru suma okužbe pa naj se vsakdo nemudoma obrne na svojega osebnega zdravnika.

K. R.