Javnomnenjska raziskava: Tesna razlika med favoritoma

Anže Logar in Nataša Pirc Musar. (Foto: YouTube)

Javnomnenjska anketa agencije Parsifal razkriva tesno razliko med favoritoma letošnjih predsedniških volitev: Natašo Pirc Musar in Anžetom Logarjem (le 0,3 odstotne točke). Volitve bodo 23. oktobra 2022.

Če je anketa Mediane merila prednost Pirc Musarjeve pred Logarjem, pa javnomnenjska raziskava agencije Parsifal kaže drugačno stanje. Za predsednika republike imata namreč skoraj enako visoko podporo Nataša Pirc Musar (26,8 %) in Anže Logar (26,5 %), neodvisni kandidat, ki bo kandidaturo vložil z okoli 12 tisoč podpisi podpore volivcev in volivk. Pirc Musarjeva ima pri zbiranju potrebnih 5 tisoč podpisov podpore volivcev velike težave.

Sledijo jima Alojz Kovšca (3 %), Vladimir Prebilič (3 %), Ivo Vajgl (2,8 %), Sabina Senčar (2,3 %) in Nika Krajnik (2 %). Marta Kos, kandidatka Gibanja Svoboda, je v tem času že odstopila od namere za podajo kandidature.

Neodločenih je 31,4 odstotka anketirancev. Anketa je še pokazala, da se bo volitev za predsednika republike zagotovo udeležilo 59 odstotkov anketirancev. Nikakor se jih ne bo udeležilo 7 odstotkov anketirancev.

Nadalje je volivcem najpomembnejša lastnost, ki bi jo predsedniški kandidat moral imeti: poštenost (18,5 %), odločnost (6,1 %) in razgledanost/inteligentnost/izobraženost (5 %). Pomembno jim je še, da kandidat prisluhne ljudem, da je izkušen, iskren in odkrit, pa tudi neopredeljen ter načelen.

Agencija Parsifal je razpoloženje med volivci izmerila med 30. avgustom in 2. septembrom. V raziskavo so bili zajeti 703 anketiranci. Največ anketirancev je bilo iz vasi ali zaselka (56,1 %), sledita mesto (28,1 %) in manjši kraj (15,7 %). Povprečna starost anketiranih je bila 53,7 leta.

M. D.