Janši, Hojsu, Grimsu in Ruparju grozijo s smrtjo

Vir: Zajem zaslona

Včeraj je bil na družbenih omrežjih objavljen srhljiv posnetek, ki prikazuje štiri naboje z napisi: Janša, Rupar, Grims in Hojs. V ozadju je mogoče slišati moškega, ki omenjene zmerja s “kreteni” in “kmetavzarji”, in pravi, da bo vsakega izmed njih pokončal.

S posnetka je razvidno, da gre za očitno grožnjo s smrtjo štirim osebam, kar predstavlja tudi kaznivo dejanje po Kazenskem zakoniku.

Ker je vladni predsednik ob koncu tedna ustanovil strateški svet, ki bo preganjal sovražni govor, so številni pričeli opozarjati na to, da je omenjeni posnetek predstavlja prvo stvar, s katero bi se ta moral začeti ukvarjati.

Številni opozarjajo tudi na primerjavo z domnevnim “drugim napadom” na Niko Kovač, ki jo je Robert Golob prav zaradi tega postavil za vodjo strateškega sveta. Spomnimo. Domnevni napad prejšnji teden na Kovačevo naj bi bil verbalen.

Zdaj pa nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši, Alešu Hojsu, Branku Grimsu in Pavletu Ruparju grozijo s smrtjo.

Na objavo posnetka se je oglasil Janez Janša. Citiral je 135. člen Kazenskega zakonika* in dodal, da gre v tem primeru “za očitno grožnjo s smrtjo”. Policijo je vprašal, če se jim zdi to manj nevarno, kot če kdo grdo pogleda kako prvorazredno iz Inštituta 8. marec?

Eden od uporabnikov Twitterja pa je opozoril, da sta na posnetku jasno vidna podatka: številka videa (092632) in čas izdelave (19. marec 2023.

“Ta posnetek ima meta podatek serijske št telefona, ta pa klicno številko. Številka je registrirana pri operaterju. V kolikor se dobi posnetek, ima povprečni kriminalist v dveh delavnih urah ime in priimek lastnika mobitela, tega posnetka.”

Dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in veteran vojne za Slovenijo, pa je ob objavi tega posnetka na Twitterju zapisal:

Pod mojim vodenjem Policije smo storilca podobnega dejanja odkrili. Zaslužni kriminalisti/tka so bili deležni moje pohvale. Ali bo tudi sedaj tako? Pustimo se presenetiti.”

*135. člen Kazenskega zakonika določa: “Kdor komu, zato da bi ga ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njegovo življenje ali telo ali prostost ali uničil njegovo premoženje velike vrednosti, ali da bo ta dejanja storil zoper njegovo bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.”

Posnetek, za ogled kliknite na fotografijo:

M. D.