Tretji vseslovenski protest upokojencev in drugih

Pavel Rupar iz ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bo v Ljubljani 31. marca potekal tretji protest upokojencev, ki bo razširjen na vsesplošni slovenski protest.

Ob pozivu k višjim pokojninam bodo predsednika vlade Roberta Goloba pozvali k čimprejšnjem odstopu.

Člani iniciative in inštituta so danes spregovorili o krivicah, s katerimi se soočajo upokojenci. Ob tem so ljudi povabili na nov protest, ki bo 31. marca v Ljubljani. Rupar je pojasnil, da so shod upokojencev razširili na vsesplošni protivladni protest, ki se bo začel na Trgu republike, nato pa se bodo protestniki sprehodili po prometno manj obremenjenih ljubljanskih ulicah.

Napovedal je, da bo na policijo podal prijavo zaradi videoposnetka, ki kroži po družbenih omrežjih. V videoposnetku so namreč prikazani štirje naboji, na njem pa napisani priimki Janša, Grims, Hojs in Rupar. Več o tem lahko preberete na povezavi: grozijo s smrtjo

Rupar je danes za nekatere medije tudi povedal, da je bil glede groženj že v stiku s policijo, kjer pa so dejali, da bodo zadevo preiskovali po uradni dolžnosti.

Glede groženj ga zanima odziv predsednika vlade Roberta Goloba, ki je pred kratkim ustanovil strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, ki ga vodi Nika Kovač. “Prva naloga, s katero se bo soočila, je tu,” je dejal. Zanima ga tudi odziv predsednice republike Nataše Pirc Musar, je dodal.

Ob tem je pozval, naj mediji “začnejo delati v smislu sprave in umirjanja strasti”, pri čemer jih je označil za glavne nosilce sovražnega govora v Sloveniji.

Rupar je v vabilu na današnjo novinarsko konferenco napovedal, da bodo v iniciativi predstavili tudi spremembe “zdravstvenega zakona, ki ga bodo po koncu konference vložili v državni zbor. Povedal je, da so imeli namen v zakonodajni postopek vložiti zakon za ukinitev obveznega plačevanja dodatnega zavarovanja za vse državljane Sloveniji.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič jih ni želela sprejeti, z vložitvijo zdravstvenega zakona pa bodo počakali, saj naj bi ga prva v postopek “vložila neka druga ljudska iniciativa”.

Posnetek današnje novinarske konference:

M. D.