Začenjajo se sodni postopki, povezani z umorom v Brezjah

Kraj umora ob glavni cesti v Brezjah (3. september 2022, STA, arhiv)

Okrožno sodišče v Novem mestu je za četrtek razpisalo predobravnavni narok za Mirka Pilingerja in Dejana Novaka. Prvemu obtožnica učita umor, drugemu pa pomoč pri umoru septembra lani v naselju Brezje pri Novem mestu, poroča STA.

Obtožena naj bi bila osrednja udeleženca streljanja, do katerega je prišlo 3. septembra lani zvečer na glavni cesti Novo mesto-Mirna Peč v romskem naselju Brezje.

Tam se je namreč tisti večer odvijala zabava. Okoli 22. ure je z nje odpeljalo vozilo znamke Seat, takoj za njim pa še vozilo znamke Audi, ki naj bi vozil Novak. Ta je zapeljal pred seata, trčil vanj in mu preprečil nadaljnjo vožnjo. Iz audija naj bi nato po rekonstrukciji, ki jo je naredila policija, izstopil Pilinger, oborožen z avtomatsko puško, in začel streljati proti seatu, od tam pa so začeli streljati nazaj.

V streljanju je bil v seatu ubit 22-letnik iz okolice Novega mesta, njegov 27-letni sopotnik pa je bil hudo ranjen. Poškodovani sta bili še dve osebi v audiju, Pilingerjeva partnerica in mlajši moški. Pilinger je po dejanju pobegnil, naslednji dan pa se je predal policiji. Čez nekaj dni se je v priporu znašel tudi Novak.

Po ugotovitvah policije vse kaže, da je bil motiv za dejanje ljubosumje, saj naj bi Pilingerjeva partnerka pred tem prek Facebooka vzpostavila stik z ubitim 22-letnikom.

M. D.