Janša: “Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar”

Predsednica države Nataša Pirc Musar je na včerajšnji že precej časa vnaprej napovedani sestanek povabila tri župane (Novega mesta, Ribnice in Črnomlja), predmet je bila razprava povezana z romsko problematiko. Na sestanku je bilo še več drugih, sklep pa, da bodo o nekaterih zaključkih obvestili vlado, naslednjič se bodo sestali čez pol leta. ()

Skratka, nič od nič oziroma skoraj nič od nič. Pirc Musarjeva si je privoščila še šokantno izjavo na račun brežiške lokalne skupnosti in tistih, ki so razkrili zadnji napad na devetošolca s strani romskega učenca.

Tovrstna razkritja o etnični pripadnosti so sicer tisto, kar politike z levičarsko agendo v Sloveniji najbolj vznemirja. In Nataša Pirc Musar je ena od njih.

Na omrežju X je Pirc Musarjeva zapisala, da “ostro obsoja zadnji incident na eni brežiških osnovnih šol, kjer je učenec v razredu fizično napadel devetošolca” in dodala, da gre za nedopustno dejanje, ki ne sme imeti mesta v slovenskih osnovnih šolah. V nadaljevanju pa: “Hkrati pa obsojam tudi zlorabo omenjenega dogodka s strani predstavnikov lokalne skupnosti in določenih političnih strank za širjenje nestrpnosti in sovraštva.”

Na to se je odzval Janez Janša in Pirc Musarjevi sporočil:

Sp. g. predsednica Nataša Pirc Musar,

1. najprej pohvala, ker se (brez ustavnih pristojnosti sicer) ukvarjate s perečim problemom, ki ga Golobova vlada (z vsemi pristojnostmi in odgovornostmi) ignorira.

2. Predstavniki lokalnih skupnosti in nekatere politične stranke, ki skušajo ob ignoranci vlade problem reševati in nanj opozarjajo, dogodka ne zlorabljajo. Oziroma, če se ukvarjanju z njim reče zloraba, ga zlorabljajo ravno toliko, kot vi na prikazanem sestanku.

3. Netenje nestrpnosti in sovraštva, katerega vrhunec so običajno ravno fizični obračuni Romov z lokalnimi prebivalci, povzročate tisti, ki prst nenehno usmerjate v napačno stran. Predvsem pa poslanci vladajočih strank, ki so vehementno zavrnili zadnji zdravo razumski predlog županov prizadetih občin. Takrat ni bilo nobenega glasu od vas. Osnovno šolo dokonča le nekaj odstotkov romskih otrok. Njihovi starši pa kljub temu, da otrokom preprečujejo obisk šole in socializacijo, dobivajo zanje visoke socialne podpore. Ker ne dovolite, da se problem začne reševati pri izvoru, ustvarjate začaran krog, sredi katerega se potem nestrpnost in občutek, da je vse dovoljeno, sprevrže v fizične obračune, kot se je nazadnje zgodil na brežiški šoli. Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar. Podprite zakon, ko bo ponovno vložen in ki problem pomaga reševati na izvoru.

Poškodbe, ki jih je devetešolcu iz Velike Doline v učilnici povzročil romski učenec, Natašo Pirc Musar ne ganejo prav veliko. Najbolj jo skrbi, ker je razkrita identiteta napadalca.

Poškodovan devetošolec (vir: Zajem zaslona)
Sestanek pri predsednici države, Ljubljana, 14. junij 3024 – tema pogovora: romska problematika (vir: X)

M. D.