Možnost predčasnih volitev večja, kot je bila kdajkoli v zadnjih dveh letih

Svet Slovenske demokratske stranke (SDS) je na včerajšnji seji sprejel Ocene, sklepe in stališča SDS o volitvah v Evropski parlament 2024.

Predsednik Zvone Černač je po seji povedal, da je stranka SDS na volitvah v Evropski parlament sama osvojila več poslanskih mandatov kot vse tri stranke vladajoče koalicije skupaj.

SDS je dosegla prepričljiv zmagovit rezultat tako v številu dobljenih glasov kot v številu osvojenih mandatov.

Poleg tega je SDS prvič v svoji zgodovini dosegla rezultat preko 30 %. Glede na delež osvojenih mandatov pa je SDS dosegla enega najboljših rezultatov med vsemi listami in strankami, ki so v državah članicah EU sodelovale na volitvah v Evropski parlament 2024. Prispevala je tudi štiripetinski delež k najboljšemu posamičnemu nacionalnemu rezultatu v politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP).

Černač je izpostavil, da je SDS pravočasno oblikovala močno kandidatno listo in kot prva predstavila volilni manifest s pogledi stranke na prihodnost EU. SDS je v času volilne kampanje vztrajala na vsebinski razpravi o prihodnosti EU. Zaradi težnje vladne koalicije in njihovega medijskega monopola, da namesto o prihodnosti Slovenije v EU vsili razpravo o marihuani, evtanaziji in Palestini, pa je bila prisiljena voditi predvolilni spopad tudi na bojišču, ki so ga vsilili drugi.

Svet SDS predvideva, da bo katastrofalen poraz strank vladajoče koalicije zelo verjetno vplival na dogajanje v drugem polčasu mandata. Na eni strani bo to verjetno vplivalo na dolžino tega mandata, na drugi strani pa Svet SDS ocenjuje, da bo to še povečalo nesposobnost vladajoče koalicije za reševanje odprtih vprašanj.

Predsednik sveta Zvone Černač je izpostavil, da je možnost predčasnih volitev večja, kot je bila kdajkoli v zadnjih dveh letih.

M. D.