Izsiljevalec iz območja Črnomlja v priporu

(vir: arhiv)

Novomeški kriminalisti so pred preiskovalnega sodnika privedli 42-letnika z območja Črnomlja, ki ga sumijo, da je od februarja lani z grožnjami in ustrahovanjem od oškodovanca izsilili, da mu je ta izročil več kot 10.000 evrov.

Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zanj odredil pripor, so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

Kot so navedli, so kriminalisti med preiskavo ugotovili, da se je oškodovanec v začetku minulega leta preko družbenega omrežja Facebook začel dopisovati z neznano mlajšo žensko, ki je na družbenem omrežju objavila svoje gole fotografije. Pozneje je stik z oškodovancem navezal moški, ki naj bi bil njen oče in oškodovancu zagrozil, da naj mu v zameno za molk izroči denar, ker naj bi bila hči mladoletna.

Oškodovanec se je zaradi strahu sestal z njim in mu izročil denar, a se je izsiljevanje nadaljevalo. Po podatkih policije je osumljenec v sostorilstvu z drugimi osebami tako od februarja 2020 z grožnjami in ustrahovanjem od oškodovanca izsilili, da mu je ta izročil več kot 10.000 evrov.

Kriminalisti so odvzeli prostost izsiljevalcu, ki so ga v preteklosti že večkrat obravnavali zaradi kaznivih dejanj ropov, nasilja v družini, goljufij, groženj in številnih premoženjskih kaznivih dejanj.

Na policiji so pri tem izpostavili, da policisti občasno prejmejo prijave izsiljevanja preko spleta in družabnih omrežij. Med oškodovanci so bile pogosto mladoletne osebe, žrtve izsiljevanja pa so tako kot v opisanem primeru tudi odrasli. Storilci izkoriščajo njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost.

M. D.