Minister za zdravje: “Ključno je, da vsi skupaj sodelujemo pri upravljanju epidemije”

Minister za zdravje Janez Poklukar ob včerajšnjem obisku v UKC Ljubljana (vir: Zajem zaslona)

Janez Poklukar, minister za zdravje, je včeraj popoldan obiskal Kliniko za infekcijske boleznih in vročinska stanja v UKC Ljubljana. Po tem je za medije povedal, da se je za obisk odločil, ker smo sredi tretjega vala in poudaril, da je ključno, da vsi skupaj sodelujemo pri upravljanju epidemije.

Potrebe po intenzivnih posteljah rastejo bistveno hitreje, zato bo UKC Ljubljana širil bolnišnične kapacitete na dveh obstoječih lokacijah.

Glede cepiv je povedal: Številke o dobavah cepiv se vsakotedensko spreminjajo. Dobave rastejo iz meseca v mesec. Cilj je v čim večjem obsegu precepiti populacijo do začetka poletja. Vsi zainteresirani bodo v doglednem času tudi cepljeni.

Pripravlja se aplikacija, ki bo na voljo predvidoma do konca aprila in prek katere bomo lahko spremljali cepljenje.

O samotestiranju otrok je minister povedal:

– Gre za ponavljajoče se, prostovoljno samotestiranje z neinvazivnimi oblikami hitrih metod testiranja na domu.

– Cilj je čim bolj obvladovati epidemijo, zagotoviti vzdržen sistem v vzgoji in izobraževanju in čimprej prepoznati nekoga, ki je kužen, ter tako prekiniti krog okužb.

– Brise za to izvedbo smo izbrali prek evropskega razpisa. V tej fazi smo naročili 300 tisoč testov, zato da vidimo, kako bomo uspeli motivirati starše, učitelje in otroke, da pri tem prostovoljnem testiranju sodelujejo.

O samotestiranju smo včeraj še izvedeli:

Pomen takšnih testiranj je v tem, da so izjemno dostopna in lahko ponovljiva. Predvsem v skupinah, kjer se dela v mehurčkih, dokazano prinašajo koristi. Študije potrjujejo, da to velja predvsem pri prepoznavanju asimptomatskih okužb, saj omogočajo takojšnje odkrivanje okužbe in s tem prekinitev verige prenosa okužbe.

NIJZ je preverjal možne načine neinvazivnega testiranja in ocenil, da je bris zunanjega dela nosu pri otrocih najbolj primeren.

Vse podrobnosti projekta intenzivno še usklajujejo, več bo znanega v prihodnjih dneh.

Za začetek samotestiranja zadnje triade osnovnih šol in dijakov na domu je predvidena druga polovica aprila.

Naročilo za 300.000 neinvazivnih testov, ki so že na poti, je Slovenija opravila v okviru skupnega evropskega javnega naročila. Cena enega testa znaša 1,49 evra, skupaj pa okoli pol milijona evrov. V primeru pozitivnega testa bo samotestirani opravil pri svojem zdravniku še potrditveni PCR test.

Cilj uvedbe takega presejalnega testiranja je tudi opolnomočenje prebivalcev, da tudi sami lahko upravljajo z epidemijo oziroma da so tudi sami aktivni pri upravljanju epidemije.

Samotestiranje v Avstriji: Neboleče, gladko in utečeno

V Avstriji na ljudskih in srednjih šolah izvajajo samotestiranja med učenci in dijaki ter učitelji že vse od 15. februarja letos. O tem poroča tudi Večer, ki navaja tudi izjavo ravnatelja dvojezične ljudske šole, to so učenci, stari od šest do deset let, v Šmihelu nad Pliberkom na avstrijskem Koroškem, Danila Katza.

Ravnatelj je za časnik povedal, da se otroci in učitelji zadnja dva tedna samotestirajo trikrat na teden. Pred tem so se samotestirali dvakrat tedensko. Samotestiranje opravijo zjutraj, ob ponedeljkih, sredah in petkih.

M. D.