Izjava dneva: “Zaradi političnih interesov rušenja vlade je nespametno rušiti pametne zakonske predloge”

(vir: pixabay.com)

“Zaradi želje za vsako ceno zrušiti vlado je skrajno nespametno rušiti pametne zakonske predloge kot je bila novela DDV s katero bi odpravili papirnate račune.”

Tako je v komentarju z naslovom Nagajanje za vsako ceno zapisal prof. dr. Matej Lahovnik.

Dr. Lahovnik je v komentarju, objavljenem v Slovenskih novicah, zapisal, da bi morali rešitve problemov, ki so v korist vseh ljudi, podpreti vsi poslanci. Zato je težko razumeti, zakaj pri nas rušijo tudi tiste dobre zakonske predloge, ki nimajo nobene zveze z ideologijo ali politično pripadnostjo, ampak so preprosto koristni.

Zadnji takšen primer je novela zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero je vlada želela odpraviti obvezno izdajanje papirnatih računov, če plačamo z bančno kartico.

Predlog je bil koristen za podjetnike in ljudi, ker je odpravljal nepotrebno birokracijo, in seveda tudi za okolje, saj bi se manj zmečkanih papirčkov valjalo okoli. Če plačamo s kartico, je namreč tok denarja zlahka sledljiv in ne potrebujemo še papirnatega računa.

Račun bi v tem primeru praviloma izdali le na zahtevo stranke, če bi ga na primer potrebovala za uveljavitev garancije. Podobno imajo to urejeno v Avstriji.

Vendar pa je opozicija predlog vlade v parlamentu zrušila.

Lahovnik je ob tem zapisal: “Opoziciji je bilo bolj pomembno zrušiti predlog in nagajati vladi kot podpreti nekaj, kar je v splošno korist. Zaradi političnih interesov rušenja vlade je nespametno rušiti pametne zakonske predloge. Po eni strani so jih polna usta, kako jim gre za ljudi, ko pa pridemo do konkretnih projektov, pa postavijo svoj politični interes pred splošni. Podobno je z digitalizacijo, ki je nadstrankarski neideološki projekt.”

Celoten komentar si lahko preberete tukaj 

C. R.