Izjava dneva, 1. maj 2023

V sindikatih so nižjim davkom in višjim neto plačam nasprotovali. (vir: arhiv)

“Sindikati so nasprotovali manjši obdavčitvi dela oz. bruto plač in prav je, da se tega spomnimo na praznik dela.”

Tako je ob včerajšnjih izjavah vodilnih sindikalistov na Twitterju zapisal prof. dr. Matej Lahovnik.

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobode sindikatov Slovenije, je včeraj na Rožniku dejala, da  “nezavedno drsimo 150 let nazaj”. Omenila je nove oblike dela, kot platformno ali prekarno delo, kjer delovni čas ni določen. Pravice vezane na delovni čas, plačilo, zavarovanja, varno in zdravo delo je treba ne samo ohranjati, ampak zagotoviti vsem.

Predsednik konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek pa je napovedal, da bodo sindikati gledali vladi pod prste pri pripravi reform. Zavzel se je za takšne reforme, ki bodo povečale pravičnost in solidarnost. Izpostavil je tudi problem plač, nižje od minimalne.

Mi pa spomnimo, da so bili tako vodilni politiki iz zdajšnje Golobove koalicije (nekdanje KUL) kot sindikati proti nižjim davkom iz bruto plač, po katerih bi bile neto plače višje. Prejšnja, Janševa, vlada je spremembe dohodnine vseeno sprejela, Golobovi pa so ta zakon takoj spremenili in davek vrnili na čas pred tem.

Posnetek pogovora z Lidijo Jerkič, kjer je priznala, da ne zna razložiti, zakaj je proti, da bi bili davki nižji in neto plače zaposlenih večje.

 

M. D.