Anže Krevh nov Guiennessov rekorder v neprekinjenem igranju na harmoniko

Anže Krevh iz Ribnice na Pohorju je na diatonično harmoniko neprekinjeno igral 53 ur, 53 minut in 53 sekund. (vir: družbena omrežja)

V petek ob 9. uri je 22-letni Anže Krevh, harmonikaš iz Ribnice na Pohorju, v hotelu v Radljah ob Dravi pričel s podiranjem Guinnessovega svetovnega rekorda v najdaljšem neprekinjenem maratonu, igranju na diatonično harmoniko. 

Anžetu Krevhu je uspelo, podrl je star Guinnessov rekord, neprekinjeno je igral 53 ur, 53 minut in 53 sekund. Trenutni rekord je bil 51 ur in 43 minut.

Pravila so bila zelo stroga, po vsaki polni uri je imel lahko pet minut odmora. V njegovem repertoarju je bilo zbranih približno 250 pesmi. Igranje so spremljali sodniki, rekord bo vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Anžeta so spremljali in spodbujali številni domači in ostali podporniki. Koroška in Štajerska, pa tudi ostali del Slovenije, je živela in dihala s tem. Krevh je sicer diplomirani inženir mehatronike, diatonično harmoniko igra profesionalno.

Velikega harmonikarskega mojstra pa imamo tudi pri nas. Znani harmonikaš Martin Težak iz Metlike, tudi učitelj harmonike, je Guinnessov rekord v najdaljšem igranju na harmoniku podiral pred 11 leti. V Mirni Peči je neprekinjeno igral 37 ur. Rekord v tistem času je sicer znašal nekaj več kot 31 ur. Od takrat do letos je bil ta čas večkrat presežen. Nazadnje ga je s časom 51 ur in 43 minut postavil Francoz Christelle De Franceschi v letu 2022. Anže Krevh ga je letos presegel Anže Krevh.

Martin Težak je zdaj spremljal tudi Anžetov nastop in mu nato čestital z naslednjimi besedami: “Anže, opravil si izjemen čas in pokazal, da se v resnici ne borimo s časom, ampak z željo svojega srca. Če je želja iskrena se meje lahko premikajo in postavljajo zelo, zelo visoko. Sedaj pa na zaslužen oddih, časa za veselje po tem enkratnem uspehu bo še veliko. Čestitke!”

Martin Težak pred 11 leti (vir: FB)
Anže Krevh ob dosegu dosedanjega rekorda, nato je z igranjem nadaljeval.

A. L.