Jutri četrti vseslovenski upokojenski shod

Pavel Rupar (vir: Zajem zaslona, arhiv)

Jutri, v sredo, 3. maja, ob 15. uri, bo v Ljubljani potekal četrti vseslovenski upokojenski shod. Pobudnik civilne iniciative Glas upokojencev Slovenije Pavel Rupar je sporočil, da bo shod trajal uro in pol, na čelu povorke bodo harmonikaši, ki bodo igrali slovenske pesmi.

Najprej bodo šli do predsedniške palače, kjer se bo predsednici republike Nataši Pirc Musar “zapelo podoknico” v zvezi s pospeševanjem evtanazije, samomorom starejših.

Nadaljevali bodo do Gregorčičeve pred poslopje vlade, kjer se bo “zapelo Robertu Golobu“.

Nato bodo naredili manjši krog po Slovenski, Cankarjevi in nazaj na Prešernovo. Obhod bo trajal okoli 40 minut in bo imel počasnejši tempo kot na tretjem shodu!

Kdor ne more hoditi, bo počakal na Trgu republike v Ljubljani. “Peli bomo! Slovensko himno bomo peli! Peli bomo slovenske pesmi, vsekakor tudi Čebelice, Slovenija, od kod lepote tvoje,” napoveduje Rupar in dodaja, da bodo na shodu prisotni tudi Jožica Svete in harmonikaši, ki bodo zaigrali V dolini tihi in še marsikatero. “Prinesite raglje, pokrovke, bobne, piščalke, karkoli, ker bomo glasni! Prinesite kako jabolko, črn kruh, namazan z zaseko, če bo kdo lačen, naj bo to slovenska hrana,” je sporočil Rupar.

Pozval k medsebojnem spoštovanju
Ljudi je pozval, naj prinesejo voljo do borbe, upora in uspeha, ljubezen do domovine. “Prinesite dobro voljo in pogum, ker bomo zmagali,” je dodal in še posebej poudaril:

“S seboj prinesite overjene obrazce za zakon o dvigu pokojnin. Oddali jih boste na štirih točkah, ki bodo na Trgu Republike.”

“Napredujemo! Pripeljite še druge, dajte nam moč, podprite nas, za vas gre in vaše pokojnine! Skupaj bomo uspeli, radi se imejmo in spoštujmo se med seboj,” je izpostavil.

Rupar si želi, da bi bila udeležba na tokratnem shodu čim večja. Morda bo to namreč zadnji shod pred poletjem. Obljublja, da se bo v jeseni nadaljevalo z bojem in shodi, če se nič ne bo spremenilo.  

Mi pa spomnimo. Upokojenci, invalidi, starejši od 65 let in veterani vojne za Slovenijo imajo pravico do brezplačnega prevoza v javnem potniškem prometu (avtobusi, vlaki, mestni avtobusi). Kartico, ki navedenim omogoča brezplačni prevoz, je možno dobiti na prodajnih mestih kart (na železniških in avtobusnih postajah). S seboj je treba imeti osebno izkaznico, upokojenci tudi upokojensko izkaznico. Kartica za brezplačni prevoz z avtobusom in vlakom velja 12 mesecev, po preteku jo je treba na prodajnem mestu obnoviti.

Vreme: Jutri bo sprva oblačno, čez dan se bo od severozahoda začelo jasniti. Popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem okoli 22 °C.

Jutrišnja načrtovana pot udeležncev protesta v Ljubljani:

M. D.