Izgubljajo in načrtno uničujejo civilno prebivalstvo

Putinova vojska je včeraj raketirala železniško postajo, od koder naj bi evakuirali civiliste na vzhod Ukrajine.

Včeraj je v svetu zelo odmeval Putinov raketni napad na železniško postajo v Kramatorsku za vzhodu Ukrajine, v katerem je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, med njimi več otrok, v bolnišnico so prepeljali 98 ljudi.

V Kijev sta včeraj prispela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell. V Kijev je odpotoval tudi avstrijski kancler Karl Nehammer, danes naj bi obiskal tudi Bučo.

Države članice EU so sprejele peti sveženj sankcij proti Rusiji, EU je prepovedala tudi uvoz ruskega premoga, lesa in vodke.

Ukrajina je včeraj objavila, da je bilo na njihovih tleh ubitih 19 tisoč ruskih vojakov, trupla ležijo vse povsod, Rusija pa se za svoje mrtve ne zmeni, navajajo ukrajinske oblasti.

Na železniški postaji v Kramatorsku je bilo v času napada, po navedbah župana mesta Oleksandra Hončarenko, 4000 ljudi.

Zelenski je po raketnem napadu Rusijo označil za “zlo brez meja”, ki načrtno uničuje civilno prebivalstvo. “Če to zlo ne bo kaznovano, se ne bo nikoli ustavilo,” je opozoril.

Zadnji dogodki

Podatki kažejo, da ruska vojska napada predvsem na jugu in zahodu Ukrajine, iz drugih mest so se bili primorani umakniti.

Raketni napad na Kramatorsk (foto: Twitter)
Ukrajina, zemljevid, 9. april 2022

Vir: liveuamap.com

M. P.