Inšpektorat zaradi neupoštevanja ukrepov zaprl eno od slovenskih šol

Simon Slokan | Avtor UKOM

Preteklo sredo so v šolah začeli z obveznim samotestiranjem učencev. Od takrat je Inšpektorat RS za šolstvo in šport izvedel 43 nadzorov, v petih primerih so ugotovili nepravilnosti, ki so se nanašale na organizacijo pouka in samotestiranja, in so večinoma odpravljene.

V enem primeru šola pa odločbe ni upoštevala, zato so je inšpektorat odredil šolanje na daljave. Po poročanju medijev gre za Waldorfsko osnovno šolo v Ljubljani, šolanje za vseh 450 učencev poteka na daljavo.

Šolski inšpektor Simon Slokan je na današnji novinarski konferenci izpostavil je dejstvo, da se posamezni starši z ukrepi in izvajanjem samotestiranja, kljub vsem informacijam, razlagam in pojasnilom strokovnjakov, ne strinjajo.

Šole, ravnatelji in zaposleni dolžni spoštovati ukrepe in jih izvajati

Zato je poudaril, da šole, ravnatelji in zaposleni niso tisti, ki so sprejeli ukrepe, so jih pa z vidika odgovornosti, dolžni spoštovati in izvajati. Osebne grožnje, pritiski, protesti in nepotrebna slaba volja, vnašajo v šolski prostor nemir – pri čemer največje posledice tega  čutijo otroci, in sicer:

  • so že zaznane stiske otrok s strani pedagoških delavcev,
  • otroci niso pri pouku v šolah,
  • iz razloga, ker so v posameznih primerih zlorabljeni v okviru poskušanja doseganja določenih pravic njihovih staršev.

Starše je zato ponovno pozval k odgovornosti, da lahko otrokom omogočimo, da se izobražujejo v šolah. Prepričan je, da je to naš skupni cilj.

Pri tem se moramo tudi zavedati, da je varno šolsko okolje pogojeno z upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja virusa slehernega posameznika, ki v vsakodnevno vstopa v šolski prostor.

“Inšpektorat si bo tudi v prihodnje zavzemal, da vsi, ki vstopajo v vrtec ali šolo, spoštujejo vse ukrepe, kajti le-tako bomo lahko zagotovili, varen in spodbuden prostor za vse ter da bo pouk lahko še naprej potekal v šolah,” je zaključil inšpektor Slokan.

Izpostavil je, da so se šole v večini odlično pripravile na izvajanje ukrepov ter da so ravnatelji skupaj z zaposlenimi, starši in otroki naredili odlično delo.

Inšpektorat RS za šolstvo in šport nadzor izvaja že ves čas epidemije covid-19, tako v šolskem kot športnem prostoru.

Na področju šolstva so v novembru izvedli 121 nadzorov, v 11 primerih so ugotovili nepravilnosti in izdali odločbe o njihovem urejanju. Na področju športa pa so izvedli 382 nadzorov, odkrili so so dve nepravilnosti.

M. D.