Ljudje ob Kolpi: Franc Schweiger

Franc Schweiger (Frank Swajger), pravnik, novinar

Rojen 27. oktobra 1854 v Črnomlju, umrl 11. januarja 1917 v Calumetu, Michigan, ZDA

Prvi slovenski časnikar v ZDA se je rodil v Črnomlju v družini krznarja Franca in Marije (rojena Klobučar).

Po črnomaljski ljudski šoli nadaljuje leta 1864 šolanje na gimnaziji v Novem mestu, kjer 1872 maturira. Na Dunaju konča študij prava, nato pa dela na različnih področjih. Njegova kariera v Sloveniji ni poznana, bil pa je med drugim notarski kandidat v Žužemberku in sodniški adjunkt v Ribnici. Tukaj se njegovo ime pojavi tudi med ustanovitelji prve posojilnice 1888 leta.

Službo izgubi, ker naj bi imel precejšnje težave z alkoholom, zato se odloči emigrirati v Ameriko. Ni znano, kdaj točno se je poročil, a njegova soproga z otroki živi v Pragi, kjer tudi ostane vse do moževe smrti. Leta 1899 ko pride v Ameriko ne zna jezika in je že kar v letih za pričetek kariere in seveda ne dobi primerne službe zato nekaj časa dela kot fizični delavec.

Rojake vzpodbuja k organiziranju in izdaji slovenskega časnika v ZDA. Konec leta 1901 delniška družba skupine Slovencev res prične izdajati Glasnik od Gornjega jezera, a Schweiger mesto urednika izgubi že čez leto dni in tudi časopis kmalu ugasne.

Leta 1903 prične izhajati časopis Glasnik, ki ga ureja Swajger (v Ameriki uporablja več različic priimka). Časopis uspešno krmari med različnimi političnimi strujami in uspe obdržati neodvisnost.

V krizo zabrede ko se leta 1914 napačno postavi proti stavkajočim delavcem in preneha izhajati. Že leta 1915 pa ameriški Slovenci dobijo nov časopis Slovenske novice, ki ga vse do smrti tudi ureja Franc Schweiger. Ta je že dalj časa bolehal, občasno se mu je zdravje izboljšalo, pa zopet poslabšalo …

Ohranjal je stike s soprogo in hčerko v Pragi, za sinom, ki je bil kot študent tehnike na Praški univerzi mobiliziran v Avstro-Ogrsko vojsko pa se je na fronti izgubila sled.

Rojaki so se od svojega urednika poslovili v slovenski cerkvi v Calumetu, pokopan pa je na pokopališču Lake View.

Pripravil: Boris Grabrijan, direktor Krajinskega parka Kolpa, Adlešiči