Golobova “predsedniška kandidatka” z udbovskim dosjejem (2)

(vir: Twitter)

Marta Kos, izbranka Roberta Goloba in podpredsednica stranke Gibanje Svoboda, je včeraj sporočila, da odstopa od namere za vložitev kandidature za predsednico države.

Danes pa pozareport.si razkriva, da naj bi se Marta Kos dokončno zlomila po objavi dokumentiranega članka z naslovom Iz Nemčijo za Udbo.

Kosi naj bi bili menda prepričani, da to ne bo nikoli prišlo ven, po objavi teh podrobnosti pa je bila Koroška dobesedno šokirana, navaja avtor Bojan Požar.

Portal pozareport.si je 18. avgusta razkril, da naj bi Marta Kos imela v Nemčiji, kjer je delala na radijski postaji Deutsche Welle, podobno operativno nalogo, kot jo je imel Mitja Meršol (urednik Dela ter kasneje poslanec Jankovićeve Pozitivne Slovenije v Londonu, kot novinar slovenske redakcije BBC-ja). Da vohuni za slovensko in jugoslovansko skupnostjo v Londonu, Kosova pa v Kölnu oziroma Nemčiji.

Po informacijah iz policijskih virov naj bi Kosovo imel na zvezi uslužbenec (inšpektor) SDV Stojan Celin, ki naj bi ga tudi sicer na Koroškem poznali kot znanega udbovca. Kosova mu naj bi informacije iz Nemčije pošiljala po pošti, prek svoje znanke oziroma prijateljice, soplavalke. Po objavi Kosova zapisov v članku na Požareport.si ni demantirala.

Požar danes še opozarja na veliko vlogo Milana Kučana. Po navedbah je ta že dlje časa po Ljubljani razlagal, da Golob ne more dobiti vsega (vir), v ožjih družbah, tudi julija na hrvaških Kornatih, pa je z velikim užitkom pripovedoval šale na Golobov račun.

Požar navaja, da je Kučan vedel, da Kosova ni pravi material za zmago na predsedniških volitvah. Živi v Švici, tam je tudi poročena, in to s švicarskim diplomatom, tam ima svoje podjetje in plačuje švicarske davke. Poleg tega je Kučan zelo vedel za temne lise iz preteklosti Marte Kos, pa tudi sicer je Kučan videl Draga, Marto ter druge Kose bolj kot izvajalce, ne pa kot predsednike, in zato je pri Kosovi potegnil ročno zavoro.

Dodatno Kosovo bremenijo še izsledki o izrednem nadzoru nad njenim vodenjem slovenskega veleposlaništva v Bernu (več), ki je že junija 2020 sprožil njen odstop ter odhod iz diplomatskih vrst. Zdaj se je Kosova ustrašila, da bi lahko v javnost prišlo celotno poročilo.

Bo evropska komisarka?

Nekateri sicer menijo, da je Kosova svoj odstop “dobro unovčila”, pri tem se omenja imenovanje za prihodnjo evropsko komisarko, ki si ga naj bi želela. Vendar pa Požar navaja, da je za to malo možnosti in da “velika politična zvezda Marte Kos zahaja”.

Sodelovanje Kosovih z Udbo

Marta Kos je v zbirki podatkov Udba.net označena z zap. št. 452234, dodatne oznake pomenijo, da je bila registriran vir, ki jo je imel na zvezi udbaš oziroma pripadnik SDV. Za konfidentko Udbe naj bi jo rekrutirali že v času študija novinarstva na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (FDV).

Kot sodelavca Udbe (SDV) sta v Udba.net navedena tudi oba brata Marte Kos, koroški odvetnik Miran Kos in bistveno bolj znani Drago Kos (nekdanji kriminalist in zdajšnji soprog Tjaše Slokar Kos, direktorice in odgovorne urednice informativnega programa na POP TV):

– Kos Miran, zap. št. 452310, dosje reg. vir 14000-06195

– Kos Drago zap. št. 451473, uslužbenec RSNZ

Vir: pozareport.si

M. D.