Epidemija upada, kakšne so napovedi?

(vir: pixabay.com)

Včeraj so potrdili 2257 okužb z novim koronavirusom, opravili so 6974 testiranj, delež pozitivnih je bil 32,4-odstoten in upada. Število potrjenih okužb pa je bilo za 28,2 odstotka nižje kot prejšnji torek.

Z Instituta Jožef Stefan, kjer na podlagi podatkov pripravljajo analize in napovedi, prognoze, so sporočili, da epidemija upada z razpolovnim časom približno 16 dni.

Bolnišnice, tako navadni kot intenzivni oddelki, so že preko vrha četrtega vala in se bodo zdaj vse hitreje praznile.

 Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli konec leta.

Različica omikron

Vpliva božično-novoletnih praznikov za zdaj še niso upoštevali. Novo različico omikron pa bodo vključili v model, ko jo bodo potrdili v Sloveniji in bodo znane njene karakteristike.

Takrat bodo pripravljali tudi napoved naraščanja njenega deleža, tako kot so to že prikazovali za različico alfa in delta.

Ob tem navajajo, da je najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni.

Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,75, kar pomeni, da en okuženi okuži manj kot enega ostalega.

Dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija še naprej upadala. Aktualna prognoza je dostopna na povezavi: COVID19 (ijs.si)

Prognoza (vir: Institut Jožef Stefan Ljubljana)

A. L.