Država načrtuje mrežo ovaduhov za nadzor razmišljanja državljanov na spletu

Vlada Roberta Goloba je v javno obravnavo poslala zakon, ki uvaja spletno policijo za pregon nezaželenih vsebin na spletu. Zakon med drugim predvideva vzpostavitev mreže ovaduhov, ki bi oblastem prijavljali posameznike, ki po njihovem mnenju na družbenih omrežjih objavljajo neprimerne vsebine.

 

Predlog osnutka zakona, poimenovanega zakon o izvajanju uredbe o enotnem trgu digitalnih storitev, je v javni obravnavi do 18. septembra. Predlog med drugim uvaja pojem t. i. preverjenih raziskovalcev oz. zaupanja vrednih prijaviteljev, katerih naloga bo prijava nezaželenih vsebin na družbenih omrežjih.

Kot je zapisano v osnutku zakona, bodo omenjeni zaupanja vredni prijavitelji “prvi v boju proti razširjanju obsežnih količin nezakonitih uporabniško ustvarjenih vsebin preko spletnih posredniških platform”. “Pričakuje se namreč, da bo z njihovimi prijavami odstranjena večina nedvomno nezakonitih vsebin,” je zapisano.

Objava zakona je že sprožila val pomislekov med uporabniki družbenih omrežjih, ki opozarjajo, da nas vlada na ta način vrača v neke druge čase, ko je država preko svoje mreže uvaduhov nadzirala javno mnenje, preprečevala kritiziranje oblasti in s tem več desetletij vzdrževala totalitarni sistem.

A. V.