Janša za Ognjišče: Slovenija se je izkazala kot izjemno solidarna, ljudje izredno cenijo pomoč

Izjava Janeza Janše novinarki Radia Ognjišča (vir: Zajem zaslona)

Po podatkih poveljnika regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka je bilo včeraj na terenu med 11 tisoč in 12 tisoč ljudi, ki so se prijavili prek aplikacije Poplave 2023. Izdanih je bilo 90 delovnih nalogov za skupine, ki so štele od 30 do več kot 100 oseb.

Poleg tega je pri čiščenju in sanacijah prizadetih območij sodelovalo še približno 2000 ljudi, ki imajo na teh območjih objekte, ali so tukaj njihovi sorodniki in prijatelji.

Janez Janša, ki prizadetim na poplavnih območjih fizično pomaga že ves čas, je v izjavi za Radio Ognjišče dejal, da se je Slovenija izkazala kot izjemno solidarna, ljudje izredno cenijo pomoč.

“Prvi dnevi so bili zelo težki. Žal mi je, da nisem mogel biti na več krajih. Slovenska solidarnost, pa tudi sistem zaščite in reševanja se je izkazal. V tujini se sprašujejo, ko gledajo te slike in strašne posnetke, kako to, da ni bilo več žrtev. Tako da ta prvi del nesreče smo kar dobro prestali, zdaj nas čaka še drugi del, to je obnova,” je dejal predsednik največje opozicijske stranke.

Povedal je, da je treba organizirati pomoč in povedati ljudem, ali bodo lahko še živeli na teh območjih in če ne, jim pomagati, da zgradijo nove domove čim bližje tem, kjer so korenine. “Ni cilj, da se Zgornja Savinjska preseli v Celje ali Ljubljano. Ljudje so tukaj, narediti je treba vse, da bo to možno tudi v prihodnje.”

“Pravi izziv za vlado šele prihaja. Do zdaj je delovalo na etični pogon, zdaj pa potrebujemo aparat, ki bo sredstva, ki so na razpolago, preusmeril tja, kjer so potrebna. Za razliko od prejšnjih katastrof, ko je bil denar problem. Denar zdaj ni glavni problem, v skladu za okrevanje imamo neporabljene milijarde in ta denar mora priti tja, kjer je potrebno. Vodo je potrebno vrniti v struge, zgraditi ceste, čistiti domove. Zalogaj je velik, ni pa nepremagljiv,” je poudaril.

A. L.