Do sobote zjutraj lahko ponekod pade do 200 litrov dežja na kvadratni meter

Alarm, opozorila, prihaja iz severne Italije. (vir: Neurje.si)
Vremenoslovci od danes pozno popoldne do sobote zjutraj pričakujejo večjo količino padavin. Proti večeru bodo na zahodu Slovenije že nastajale predfrontalne nevihte, sprva bo zaradi pregretosti možno tudi kakšno krajevno neurje.

Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del Slovenije, krajevno izdatne občasne padavine pa se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote.

Pri tem se bo težišče padavin iznad zahodne in osrednje Slovenije počasi pomikalo nad vzhodne kraje.

Ocenjujejo, da bo v večjem delu države v manj kot 36 urah padlo večinoma med 50 in 100 litri dežja, krajevno tudi okoli 150 ali celo več, do sobote zjutraj lahko pade do 200 litrov dežja na kvadratni meter. To so že količine, značilne za celomesečno obdobje.

Trajalo bo do sobote zjutraj, med 3. in 5. avgustom. Dolgotrajni nalivi bodo povzročili hiter porast vodotokov po vsej državi, pričakujemo lahko poplavljene podvoze in ceste v bližini vodotokov. Voznike vnovič pozivajo k skrajni previdnosti.

Naraščanje rek bo silovito, predvsem v noči na petek in deloma v petek pričakujejo tako hudourniške poraste rek predvsem v severni in pa v severovzhodni Sloveniji, v petek čez dan in zlasti v noči na soboto pa v širšem porečju Podravja, Pomurja, pa tudi v porečju Savinje, Krke, Posavja ter Bele krajina s Kolpo. Močnejše naraščanje rek pričakujejo tudi v osrednji Sloveniji, zlasti v širši okolici Ljubljane ter na območju Polhograjskega hribovja in Škofjeloškega hribovja. Najbolj kritične razmere pričakujejo od jutri do sobote in v noči na nedeljo.

Na portalu Neurje.si pa so zapisali, da se na severu Italije danes pričakuje nov razvoj močnejših neviht (tudi superceličnih), ki bodo ob ugodnih pogojih potovale proti vzhodu, severovzhodu. Proti večeru oz. ponoči lahko kaka močnejša nevihta v liniji doseže tudi dele Goriške. Nevihte bo spremljal močan veter, ob nalivih pa je krajevno možna tudi manjša toča (debelejše toče ne pričakujejo). Posamezne nevihte se bodo pojavljale tudi ob prehodu fronte, kakih večjih ekstremov pa ne pričakujejo.

Največjo težavo bodo tokrat predstavljali dolgotrajnejši nalivi, kot posledica fronte ter ciklonskega območja, zato je Agencija za okolje izdala opozorilo pred obsežnimi poplavami – iz petka na soboto. Poplavljale bodo številne reke, zaradi razmočenega terena pa bo velika nevarnost zemeljskih plazov.

M. D.