Hudourniške poplave se ponekod stopnjujejo

Območja, kjer so posredovali gasilci (https://spin3.sos112.si/javno/zemljevid)

Po Sloveniji večinoma dežuje. Vremenoslovec Blaž Šter je na Twitterju nekaj po 5. uri zapisal, da je sinoči od 20. ure v pasu od severne Primorske, Gorenjske, Savinjske in Koroške marsikje nalilo več kot 100 mm, krajevno celo od 150 do 200 mm. Pas močnih padavin še kar vztraja.

Oblaki so sicer bistveno bolj plitvi od preteklih neurij, zato v njih ni veliko toče in strel, če sploh kaj. So pa zelo bogati z vodo. Oblaki prinašajo zelo močne nalive.

Hudourniške poplave večjega obsega se na tem območju stopnjujejo. Izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno, Poljanska Sora pa tudi v spodnjem toku že poplavlja v večjem obsegu.

Napoved: Čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nev.ihtami, tudi nalivi. Pihal bo veter vzhodnih smeri, zjutraj in deloma dopoldne ob morju še jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 18 do 25, na Primorskem do 27 °C.

Opozorilo: Do sobote zjutraj se bodo krajevno pojavljali dolgotrajni nalivi. Pričakujejo predvsem hitre poraste in razlivanje manjših vodotokov in hudournikov.

Obeti: V soboto bodo pogoste padavine, deloma plohe, ki bodo popoldne od zahoda slabele. V nedeljo se bodo že dopoldne od zahoda začele širiti plohe in nevihte, ki bodo zvečer ponehale. Nekoliko hladneje bo. V ponedeljek bo dopoldne suho, popoldne bodo krajevne plohe.

Vremenska slika: Nad Alpami in zahodnim Sredozemljem je vremenska fronta, povezana s ciklonom nad severnim delom Evrope. V noči na petek se bo pomaknila nad Slovenijo. Za njo bo nad naše kraje od severovzhoda začel pri tleh dotekati nekoliko hladnejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo v notranjosti Hrvaške sprva delno jasno, kasneje se bo od zahoda pooblačilo. Drugod bodo plohe in nevihte z močnejšimi nalivi, ki se bodo proti večeru širili proti vzhodu.

A. L.