Dnevni šolarji, mlajši od 13 let, ne potrebujejo negativnega rezultata testa

Mejni prehod Metlika (foto: policija.si)

Z današnjim dnem velja, da dnevni šolarji, mlajši od 13 let, ne potrebujejo negativnega rezultata testa, ki ni starejši od 7 dni od odvzema brisa. To zaenkrat velja do 26. marca 2021.

Vlada je odločila, da se med izjeme za vstop v državo brez karantene (in brez negativnega izvida testa) dodajo tudi otroci, mlajši od 13 let, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili.

Negativni rezultat PCR ali HAG testa, ki ni starejši od 7 dni od dneva odvzema brisa, pa za vstop potrebujejo osebe, ki prevažajo osebo, ki občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje. Oseba, ki opravlja prevoz, se mora čez mejo vrniti takoj po opravljenem prevozu.

Prav tako je za pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev ali drugo osebo, ki izvaja humanitarne prevoze ali nudi pomoč pri reševanju in odpravi posledic elementarnih nesreč, in se čez mejo vrača v 24 urah po prehodu meje, črtana obveznost testiranja s PCR ali HAG testom po prihodu v Slovenijo.

M. D.