Dejstva: Črpanje evropskih sredstev

V sinočnjem soočenju na komercialni televiziji POP TV smo poslušali obljube opozicijskih vodij iz vrst KUL, kako bodo v prihodnjem mandatu počrpali vsa evropska sredstva.

Zato smo preverili, kako je z dosedanjim črpanjem, koliko evropskih sredstev je bilo v tej finančni perspektivi investiranih, kakšna je bila dinamika in koliko ima Slovenija v naslednjih letih še na voljo teh sredstev (vključno z dodatnimi izpogajanimi sredstvi poleti 2020)?

Zvone Černač, minister za evropsko kohezijsko politiko in razvoj, je povedal:

“Pred dvema letoma, ob prevzemu mandata, 13. marca 2020, je bilo investiranih 36 odstotkov razpoložljivih sredstev, danes se bližamo 80 odstotkom. Po dolgih letih smo pri tem nad povprečjem Evropske unije.

Slovenija bo do konca prihodnjega leta investirala vsa razpoložljiva sredstva. Celo več. Za uspešno dokončanje vseh, v zadnjih dveh letih začetih projektov, bo potrebno dodaten delež zagotoviti iz drugih virov, predvsem iz državnega proračuna.

Predsednik vlade gospod Janša je na zasedanju Evropskega sveta med 17. in 21. julijem 2020 izpogajal za Slovenijo zgodovinski obseg sredstev iz evropskih skladov. Skupaj s še neporabljenimi sredstvi sedanje finančne perspektive gre za sredstva, ki presegajo 10 milijard evrov.”

To so torej dejstva!

M. D.