Anja Bah Žibert: “Izjemni ljudje, ki me obkrožajo in jih srečujem na svoji poti, mi dajejo posebno energijo”

Poslanka Anja Bah Žibert

Anja Bah Žibert je bila v Volilnem okraju Novo mesto (okolica in občine Žužemberk, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Šentjernej, Šmarješke Toplice) doslej izvoljena že dvakrat, leta 2018 celo kot edina v tem volilnem okraju, prejela je 31,89 odstotka oz. 4163 glasov. Na državnozborskih volitvah kandidira tudi tokrat. 

V nadaljevanju objavljamo intervju z 48-letno poslanko, predvsem del, kjer jo lahko bolje spoznate.

Poznamo vas kot resno, pridno in marljivo poslanko, ste takšna tudi v zasebnem življenju?

Najprej hvala za toliko izkazanih komplimentov. Na to vprašanje sicer sama težko odgovorim. Bi morali vprašati mojo družino. Vem le to, da se velikokrat zasačim pri razmišljanju, kaj bo z mano, ko se bom “ustavila”. Moje življenje je namreč en sam tempo.

Zakaj v bistvu Slovenska demokratska stranka (SDS)? Kdaj ste se priključili stranki?

Bilo je leto 1994. Depala vas in v zgodovino zapisan politični obračun z Janezom Janšo. Danes sem prepričana, da je bil to prvi obračun globoke države z Janezom Janšo, ki se je, kot vsi ostali obračuni po tem zanjo klavrno končal. V Sloveniji pa se je na ta račun okrepila pot za pravično Slovenijo brez drugorazrednih. Do takrat je bila politika zame neznanka, ta obračun pa je bil zame dobesedni klic. V tistem času nas je bilo mnogo. SDS pa je postala trdna in močna stranka, ki z leti postaja kot vino.

Anja Bah Žibert v Mirni Peči, v času blagoslova motoristov

Veliko ste na terenu, veliko med ljudmi. Si vzamete tudi kaj prostega časa?

To je področje, kjer sem deležna največje kritike s strani družine. Želim si, da bi več naredila zase, za svoje zdravje. A vedno znova ugotavljam, da sebe postavljam na zadnje mesto. Je pa na drugi strani tudi res, da mi izjemni ljudje, ki me obkrožajo in ki jih srečujem na svoji poti, dajejo posebno energijo. To je zame božji dar.

Kam najraje potujete z družino?

Z družino sem najraje doma. To je moj pristan. Tega sicer še nikoli nisem povedala v javnosti, a danes čutim, da je pravi trenutek. Posebno moč mi namreč daje moj mož. Je moje ognjišče, ki me osrečuje, razveseljuje in suši moje solze. Ko v težkih trenutkih mislim, da ne bom zmogla naprej, me postavi na noge. In jaz grem dalje.

Tudi vaš sin je pred nedavnim postal član podmladka SDS. Kako bi opisali svojega sina?

Anja Bah Žibert s sinom. Ob tem je zapisala: “Mamin predpasnik je dovolj velik, da gredo vanj vse skrbi njenih otrok. Hvaležna.”

Zame je to najtežje vprašanje. Mati vidi svojega otroka drugače kot drugi. Pravijo, da so v njenem predpasniku skrite tudi vse skrbi njenih otrok. In res je tako. Žal je bil Anže zaradi mojega dela in načina življenja prikrajšan za čas, ki bi ga sicer preživela skupaj. Po svoje pa ga je ravno to utrdilo in poglobilo njegove vrednote, ki jih z možem najbolj ceniva. Njegova odločitev, da se pridruži SDS/SDM me zato ni presenetila. Nasprotno, bilo je samo vprašanje časa. Sicer pa pri Anžetu najbolj občudujem njegov občutek za sočloveka in pravičnost. Krivica, ki jo je zaradi tega deležen, pa ga samo še krepi. To sem dodatno spoznala, ko je  vstopil v svet Twitterja in je bil deležen številnih napadov. Niso mu prišli do živega. Ponosna sem nanj, prav zares.

Pri sinu najbolj občudujem njegov občutek za sočloveka in pravičnost.

V čem vidite razliko med prejšnjo vlado Marjana Šarca in sedanjo vlado Janeza Janše?

Pravzaprav gre za neprimerljivo. Aktualno vlado vodi človek mnogih sposobnosti, znanj in številnih izkušenj. Janez Janša je državnik. Tega za Marjana Šarca ne moremo reči. Tudi kazalci uspešnosti ene in druge vlade govorijo sami zase. V večinskih medijih sicer ne boste našli prispevkov o tem, da danes med drugim beležimo najnižjo brezposelnost in odlično gospodarsko rast. Z dvigom pokojnin je ta vlada poskrbela tudi za upokojence, s številnimi ukrepi pa pomagala gospodarstvu in družinam. Šarec je z odvrženo puško reševal sebe, a danes vidimo, da je s tem odrešil tudi državo.

O vsem skupaj pa največ pove izjava njihove štajerske poslanke, ki vladi Janeza Janše očita, ker ta dela tudi v poznih večernih urah in če je potrebno tudi ponoči.

V parlamentu odločno zagovarjate svoja stališča. Ste bili deležni tudi kakšnih kritik, groženj?

Ja, tudi teh je bilo nekaj. A je mnogo več odzivov tistih, ki mi namenjajo spodbudne besede. Ti mi dajo dodatno moč in nov zagon. Vse, kar je slabega, pa spreminjajo v dobro.

V letošnjem letu nas čaka kar troje pomembnih volitev? Boste našli moč in skrb za vse?

Res nas čaka t. i. super volilno leto. Več nedelj bo rezerviranih za volitve. Vse to predstavlja poseben izziv. Dodatni napori bodo sicer potrebni, a priprave na volitve se zame začnejo takoj, ko se volitve končajo. Volivk in volivcev nimam za naivne in vem, da od mene pričakujejo resno delo in predvsem rezultate. Veseli me, da je samoocena zadovoljstva ljudi z življenjem na Dolenjskem najvišja v državi. A mi želimo še višje in še bolje.

Intervju je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija, objavili smo nekoliko skrajšano različico.

Foto: Osebni poslankin arhiv

M. D.