Današnje sporočilo upokojencev: “Dragi gospod Golob, čas je, da odletiš!”

Vseslovenski protestni shod v organizaciji Iniciative Glas upokojencev oz. Inštituta 1. oktober (vir: družbena omrežja)

Po navedbah Pavla Ruparja, pobudnika ljudske iniciative Glas upokojencev in ustanovitelja društva Inštitut 1. oktober, se je protestnega shoda po uradnih številkah, kot je to povedal na koncu shoda, udeležilo 41.000 ljudi, med udeleženci je bilo vidno tudi veliko mlajših, ki še niso upokojeni.

Shod se je začel s slovensko glasbo, plapolale so številne zastave. Nato so se protestniki ob petju domačih pesmi odpravili na sprehod po ljubljanskih ulicah. Ko so se vrnili na ploščad pred parlamentom je Pavel Rupar stopil na oder in pozdravil vse udeležence ter tudi tiste, ki shod spremljajo preko televizije ali interneta.

“Vsak shod bomo začeli z dobrimi željami in molitvijo Oče naš,” je dejal in posebej pozdravil tudi bolnike.

Sledila je slovenska himna, vodil jo je Pavel Rupar.

Na oder je stopila Nina Medved, ki je prebrala pismo upokojene medicinske sestre. “Medicinsko osebje je sramotno nizko plačano in posledično so takšne tudi pokojnine,” je dejala in pozdravila ustanovitev Inštituta 1. oktober. “Ostanite zdravi, podprite Glas upokojencev,” je dejala.

Nekaj pred 16. uro je Rupar ponovno pozdravil vse, ki so siti vladajoče klike že po 10 mesecih. Povedal je: “Vabili smo predsednika Roberta Goloba, ministra Luko Mesca, pevko in boksarko Urško Klakočar Zupančič ter predsednico države, kraljico Natašo Pirc Musar. Novega zdravstvenega ministra Jenulla in Nike Kovač nismo vabili zaradi moje varnosti.” Nato je opozoril na vsesplošno poslabšanje situacije, da drvimo v bankrot. Roberta Goloba je pozval k odstopu.

“Čas je, da jim povemo, da ustavijo konje. Če bi vladajoči imeli znanje in modrost, bi zlahka ustavili korupcijo, uvedli nadzor … Napovedovali so strokovnjake, pripeljali pa sorodnike in prijatelje. Skrbijo le zase.” Izpostavil je, Inštitut 1. oktober zahteva revizijo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), opravi naj jo računsko sodišče.

Zahteval je tudi vključitev v pogajanja glede pokojninske reforme in odstranitev Janeza Sušnika. Opozoril je, da Klakočar Zupančičeva zavrača njihov predlog zakona za takojšnje povečanje pokojnin (najnižja 750 evrov itd.). In dodal: “Vztrajali bomo pri naših zahtevah glede dviga pokojnin.”

Nadaljeval je, da vlada napoveduje drastične in nesmiselne ukrepe, ki so vsi na škodo upokojencev, našteva. Popolnoma so izgubili kompas, kriza je vidna iz vesolja. “Temu moramo narediti čim prej konec!”

Oblast nima nobenega posluha, na pobude in pisma ne odgovarja. Še posebej je razočaran nad Natašo Pirc Musarjevo, ki se na pismo, v katerem so jo pozvali, naj se zavzame zanje, ni odzvala. Pozval jo je: “Ne ponižujte te množice! … Nismo del nobene stranke, družijo nas le stiska in borba in ponosno slovensko srce!”

Za podporo se je zahvalil slovenskim kmetom in pozval sindikate, da se pridružijo. “Upokojenke in upokojenci so edini zares izbrisani državljani že leta in leta,” je dejal Rupar in dodal, da si ti ljudje zaslužijo spomenik in slavo, ker so gradili državo in jo tudi spoštujejo.

Na koncu je Robertu Golobu sporočil: “Dragi gospod Golob, čas je, da odletiš!” In za to požel ogromen aplauz sodelujočih na današnjem protestu. Rupar jih je pozval, naj vstrajajo in dodal: “Ostanimo Slovenci.”

V Inštitutu 1. oktober so oblikovali tudi peticijo za zaščito pravic upokojencev, ki jo bodo vložili parlamentarni Komisiji za človekove pravice in enake možnosti. Peticija je dostopna na spletni strani inštituta.

Predstavnica Gibanja za otroke pa je predstavila peticijo za zaščito čiste pitne vode in povabila ljudi, naj jo podpišejo. Peticija nasprotuje predvsem gradnji nevarnega kanalizacijskega kanala v Ljubljani. Gre za stvar, ki je nevarna za celotno Slovenijo. Če se bo to dopustilo v Ljubljani, bodo kanalizacijske vode gradili lahko tudi v drugih mestih.

Tudi ob koncu protesta je na Trgu republike odmevala slovenska pesem: Čebelice, V dolini tihi …

Protestniki so se odpravili na ljubljanske ulice (vir: Twitter)

Posnetek vseskovenskega shoda je dostopen na povezavi:

M. D.