Dan državnosti: kje so že bile in kje še bodo prireditve

Slovenija jutri, 25. junija, praznuje dan državnosti, v spomin na 25. junij 1991, ko je takratna slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji.

Na današnji praznični dan pre 26 leti je slovenska skupščina hkrati sprejela tudi ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Deklaracija in ustavna listina sta bili sicer slavnostno razglašeni 26. junija 1991, na Trgu republike v Ljubljani. Naslednji dan, 27. junija 1991, pa se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade (JLA) začela osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija ubranila svojo samostojnost. Vojna je trajala deset dni in zahtevala številne žrtve, med njimi tudi 76 smrtnih.

Dan državnosti bomo tako obeležili jutri, v nedeljo, že danes, na predpraznični dan, pa bodo po Sloveniji potekale številne slovesnosti. Osrednja državna proslava bo drevi na Kongresnem trgu v Ljubljani. Slovesnosti potekajo tudi v številnih slovenskih krajih. V uredništvu smo zbrali podatke, kje bodo slovesnosti in prireditve danes in jutri v naših občinah.

Sobota, 24. junij 2017

  1. Novo mesto, Trška gora: Ob 19. uri bo tradicionalna maša za domovino. Po maši bo kratek kulturni program.
  2. Semič: Ob 17. uri na zelenici pri gasilskem domu
  3. Krasinec: Ob 19. uri pri Gasilskem domu Krasinec
  4. Livold: Ob 18. uri pred vaškim domom v Livoldu
  5. Loški potok: Ob 16. uri na igrišču pri osnovni šoli na Hribu v Loškem Potoku

Nedelja, 25. junij 2017:

  1. Gorjanci, pri cerkvi sv. Jere na Trdinovem vrhu: Prireditev bo ob 10. uri.

Kje so praznik državnosti že počastili?

  1. Črnomelj: Občinska prireditev je bila včeraj, 23. junija, zvečer.
  2. Prevole (občina Žužemberk) – včeraj, 23. junija, v tamkajšnji osnovni šoli.
  3. Poganci, Prečna (Mestna občina Novo mesto): Predstavniki Mestne občine Novo mesto, vojašnice Franca Uršiča Novo mesto, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska ter Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska in Bela krajina so včeraj ob 10. uri položili venec na spomenik v Pogancih. Po tradiciji so venec nato položili še na grob v osamosvojitveni vojni padlega Franca Uršiča na pokopališču v Prečni.
  4. Škocjan: Občina je slovesnost ob dnevu državnosti pripravila preteklo nedeljo, 18. junija, pri romarski cerkvi Rožnovenske Matere Božje na Stopnem (naslovna fotografija, ki smo je prejeli od našega bralca in se zahvaljujemo za njo, je iz Stopnega).

Kresovanja

Že tradicionalno bodo na nekaterih naših gričih na današnji predvečer državnega praznika in v počastitev domovini zagoreli kresovi. Kresovanja pripravljajo na Trški gori, na gričih v okolici Novega mesta, Šentjerneja, v Beli krajini in na Gorjancih. Nič ne bo narobe, da se udeležimo tudi tega, tudi brez povabila, saj tudi tako izkažemo svojo pripadnost državi, o kateri so stoletja sanjali naši predniki.

Voščila, kdo se je spomnil na nas?

Preverili smo spletne strani občin. Voščila županov občanom in občankam ob dnevu državnosti najdemo le na spletni strani občin Šentjernej in Dolenjske Toplice. Ostali so očitno pozabili na ta, za slovensko državo in državljane velik in pomemben dan.

Kako živimo in ali je Slovenija v 26 letih postala tisto, za kar smo ali so v našem imenu in za nas glasovali decembra 1990 na plebiscitu, bomo objavili jutri, na veliki slovenski praznični dan državnosti.

Podatke smo zbrali iz občinskih spletnih strani in na podlagi vabil, ki smo jih prejeli v uredništvo. Če smo kaj izpustili, bomo veseli vašega sporočila in bomo seznam praznovanj sproti dopolnjevali.

Uredništvo