Čudežni deček SD bo na lastni koži lahko preizkusil, kako se preživi z 200 evri na mesec!

Tanja Fajon in Sandi Češko (vir: arhiv)

Studio Moderna, katerega ustanovitelj je Sandi Češko, je pred bankrotom. Blokirane ima vse tri bančne račune, zaloge v trgovinah so pošle, denarja za naročilo novih ni.

Zaposleni še vedno niso dobili majskih plač, težave naj bi imeli tudi s plačevanjem prispevkov.

Bilance poslovanja za leto 2022 javno še niso dostopne. Mediji pa navajajo, da je Sandi Češko, ki velja za enega najbogatejših Slovencev, maja letos tajkunu Darku Horvatu predal več deset blagovnih znamk, med njimi Dormeo, Delimano, Rovus, Top Shop in Kosmodisk. Horvat je prevzel tudi patente. Hkrati pa se je umaknil iz operacije reševanja skupine Studio Moderna.

V Poslovnem registru Slovenije je kot lastnik slovenskega Studia Moderna še vedno vpisan holding Studio Moderna iz nizozemskega Amsterdama. Na podlagi notarskega zapisa sta na deležu slovenskega podjetja vpisani dve zastavni pravici z zaznambo neposredne izvršljivosti v skupni vrednosti 60 milijonov evrov, vse v korist nizozemske Studio Moderna Founders B. V. s sedežem v Amsterdamu. Gre za posojilni pogodbi.

Kdo je Sandi Češko?

Na lanski lestvici najbogatejših Slovencev se je skupaj s partnerico Livio Dolanc uvrstil na 10. mesto, njuno premoženje je bilo ocenjeno na 205 milijonov evrov.

V Forumu 21 je bil tesen sodelavec Milana Kučana, natanko pred dvema letoma (julija 2021) pa je osrednji tranzicijski medij Delo napovedal Češkov vstop v slovensko politiko.

Svoj imperij je zgradil s podjetjem Studio Moderna, ustvaril je poslovno hobotnico v tujini (Ciper, Češka, Nizozemska), preko katere je prodajal svoje izdelke v t. i. televizijski prodaji Top Shop.

Češko je sicer dolgoletni član stranke Socialni demokrati (SD). Predsednica Tanja Fajon pa je januarja lani sporočila, da je Sandi Češko prevzel vodenje gospodarske politike Socialnih demokratov. Kot takšen je v stranki torej nadrejen trenutnemu gospodarskemu ministru Marjažu Hanu, po izobrazbi trgovcu.

Češkovih 200 evrov za preživetje

Sandi Češko pa je nedavno presenetil z izjavo za hrvaški Jutranji list, da bomo v prihodnosti lahko preživeli na mesec z 220 evri. Svojo izjavo je podkrepil z mislijo, da bo zaradi robotizacije in digitalizacije prišlo do organizacije večine potrošniških izdelkov. Po njegovem menda prihajamo v najemniški model kapitalitistične ekonomije.

Na to v Sloveniji ni nihče nasedel. Ima pa zdaj Sandi Češko enkratno priložnost, da dokaže, da je 220 evrov dovolj za mesečno preživetje. Zagovarjal je tudi visoke prispevke na plače in hkrati posloval v Švici, kjer so prispevki med najnižjimi.

Bo Češko živel z 200 evri mesečno ali pa?

Češko ima srečo. Robert Golob je pred meseci vse podjetnike, ki jim spodleti na trgu, povabil v javni sektor. Nedvomno bo zdaj Češka vesel! Slednji je bil desetletja tudi zvest sopotnik Milana Kučana. Menda bo ja tudi on kaj pomagal in posredoval pri Golobu!

Milan Kučan in Sandi Češko (vir: arhiv)

M. D.