Črnomelj: 56. Jurjevanje spet v Jurjevanjski dragi

(vir: arhiv)

V Črnomlju se začenja 56. tradicionalno Jurjevanje, ki bo letos nekoliko drugačno kot v nekaj zadnjih letih. Večina dogodkov bo potekala na dveh lokacijah, in sicer v središču Črnomlja in v Jurjevanjski dragi. Razlog za to, da so del prireditve vrnili v Jurjevanjsko drago, je bil v potekajoči prenovi mestnega jedra in pa zaradi želja domačinov. Na prireditvi se bodo tradicionalno predstavile folklorne skupine in tamburaši.

Na 15 različnih prizoriščih se bo zvrstilo 42 programskih točk, program bo trajal skoraj 100 ur.

Uradno se je sicer začelo že včeraj, z dnevom odprtih vrat centra za ravnanje na Vranovičih. V kulturnem domu so predstavili knjižico Zelišča v kulinariki, v cerkvi Sv. Duha in glasbeni šoli pa odprli razstavi Kiparsko-pravljični svet in Likovno-fotografski svet.

Danes bodo ob 17. uri v spominski hiši Otona Župančiča na Vinici pripravili predavanje Anite Matkovič z naslovom Ljudska noša, narodna noša ali folklori kostum? V Mestni muzejski zbirki v Črnomlju bodo ob 19. uri odprli razstavo Vinceremo – Videt čemo. Ob 20. uri pa bo v kulturne domu glasbeni večer z Aniko Horvat.

Tudi jutri, v petek, se bo začelo ob 17. uri, ko bo srečanje otroških folklornih skupin, odprl se bo tudi rokodelski sejem. Vse prireditve bodo potekale v Jurjevanjski dragi. Ob 19. uri bo slavnostno odprtje 56. Jurjevanja, sledil bo nastop folklornih skupin, okoli 22. ure se bo začel zabavni program s Tanjo Žagar.

V soboto dopoldne bodo prireditve potekale skozi cel dan, večinoma na parkirišču pri črnomaljskem gradu, to je v središču mesta. Ob 17. uri pa bodo prireditve spet v Jurjevanjski dragi, kjer bo najprej prireditev Glas mladih, nato pa tradicionalni nastop različnih folklornih skupin in tamburašev. Ob 22.30 uri se bo začel koncert ansambla Gašperji in glasbene skupine Vodomci.

V nedeljo se bodo prireditve začele ob 16. uri, v Jurjevanjski dragi, ob 18. uri pa bo tam tudi osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti. Sledil bo nastop folklornih skupin, ob 20.30 pa zaključek Jurjevanja z Big Bandom Črnomelj.

Na letošnjem Jurjevanju se bodo ob domačih folklornih skupinah predstavili še folkloristi iz Srbije ter s Hrvaške in z Nizozemske.

Belokranjskega festivala, ki združuje folklorno tradicijo, belokranjsko kulinariko, etno glasbeni program, dobrodelnost in okoljsko odgovornost, kot navajajo prireditelji, se v povprečju udeleži do 12 tisoč obiskovalcev.

Predvidevajo, da bodo stroški letošnjega Jurjevanja znašali 83.000 evrov, že pred začetkom prireditve pa so občina, sponzorji in gostinci prispevali 85.000 evrov.

Podrobnejši program je na voljo tukaj: jurjevanje.si

C. R.