Kočevje: Danes tudi uradno odprtje Yaskawine nove tovarne robotov

(vir: Yaskawa)

V Kočevju bodo danes tudi uradno odprli novo Yaskawino tovarno industrijskih robotov, prvo na evropskih tleh, kjer bodo proizvajali šestosne robote. Prodajali jih bodo v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Rusiji. Temeljni kamen za novo tovarno so položili 2. novembra 2017. Pridobili so tudi okoljevarstveno dovoljenje. Nova tovarna bo Kočevju do leta 2023 prinesla 250 novih delovnih mest.

V Yaskawi, ki poskusno obratuje že od novembra lani, bodo zaenkrat začeli z izdelavo šestosnih robotov, po napovedih pa naj bi v podjetju izdelovali sedem različnih tipov industrijskih robotov.

Konec januarja je bilo v podjetju 40 zaposlenih, po napovedih naj bi bilo teh zdaj, ob začetku poslovanja, od 60 do 70 zaposlenih. V letu 2020 se naj bi število povečalo na 120 do 150 in nato do leta 2023 postopoma do 200. Letno naj bi izdelali okoli 6000 robotov.

Po napovedih naj bi v prihodnjih letih poleg tovarne odprli še center za raziskave in razvoj. Skupno naj bi vse to v Kočevje postopoma prineslo do 500 novih delovnih mest.

Vrednost naložbe je 24,6 milijona evrov. Še Cerarjeva vlada je 4. septembra 2018 podjetju odobrila tudi državno pomoč v višini 5,67 milijona evrov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je za potrebe novih strokovnih kadrov Kočevju odobrilo uvedbo dodatnega programa za strojnike.

Po podatkih spletne baze Erar je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podjetju Yaskawa Europe Robotics, d. o. o., doslej nakazalo 2,83 milijona evrov (nakazilo je bilo decembra 2018).

Nova tovarna meri 120 krat 92 metrov in ima nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine.

Yaskawa Kočevje razpisuje tudi nova delovna mesta, dostop je tukaj

A. L.