Covid-19: “Ta bolezen je prekleto resna!”

(vir: UKC Ljubljana)

Znani novinar Bojan Požar je včeraj na Twitterju objavil, da je eden najbolj znanih slovenskih poslovnežev (direktorjev), tudi športni funkcionar, aktiven, mlad, pod 60 let, v dobri fizični in psihični kondiciji, staknil covid-19.

Dvajset dni je bil v komi, posledice so hude. “Zdaj ga medicinsko osebje na novo uči hoditi. Ta bolezen je prekleto resna,” je zapisal.

Po njegovim zapisom je bilo več potrditev tega, obolelega nekateri tudi osebno poznajo. Imena javno niso razkrili, kar niti ni pomembno.

Pomembno pa je, da gre za res težko bolezen in tega nekateri še kar nočejo razumeti. Še več, iz tega se tudi norčujejo.

Slovenka, ki že več desetletij živi na Švedskem, je nadalje zapisala, da se je “enako zgodilo z enim od švedskih poslovnežem”. Star je 54 let, sicer zdrav, bil je tri tedne v komi. Zdaj pa že dva meseca obiskuje rehabilitacijo in se na novo uči hoditi.

Dr. Adolf Lukanovič, (vir: zajem zaslona)

V teh dneh pa je nekaj slovenskih medijev poročalo o bolezni in posledicah nekdanjega dolgoletnega strokovnega direktorja Ginekološke klinike UKC Ljubljana, dr. Adolfa Lukanoviča. Zbolel je v začetku marca, med prvimi, nato je dva meseca preživel v umetni komi, njegovo življenje je viselo na nitki. Sledili so tedni rehabilitacije, saj se je moral na novo naučiti hoditi.

Danes opozarja, naj ljudje novega koronavirusa ne jemljejo preveč zlahka in naj se držijo ukrepov.

RTV Slovenija je poročal, da se je vse začelo z znaki prehladnega obolenja. Ko je izvedel, da je bil v stiku z osebo, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom, se je šel testirat in bris je bil pozitiven.

Devetega marca so ga sprejeli na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana. Zdaj je povedal, da njegovo splošno zdravstveno stanje v začetku po njegovem mnenju niti ni bilo tako slabo. Je pa upošteval nasvet mlajše zdravnice v sprejemni pisarni, ki mu je svetovala hospitalizacijo. V dveh dneh je nato prišlo do poslabšanja njegovih dihalnih funkcij, priključili so ga na respirator.

Kar dva meseca je bil priključen na umetno predihavanje, in to mu je pustilo številne posledice. V času umetne kome je prišlo do odpovedi organov, shujšal je za 16 kilogramov. Možnosti preživetja so bile vprašljive, zdravniki pa so se izkazali z vrhunskim znanjem.

Konec maja so ga z reševalnim vozilom premestili v Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča. Bil je nepokreten, na invalidskem vozičku. V Soči je preživel sedem tednov.

Lukanovič je povedal, da ima kot zdravstveni delavec odgovornost, da svojo izkušnjo z novim koronavirusom opiše javnosti, predvsem zato, ker meni, da virus še vedno številni jemljejo preveč zlahka.

Dejal je: “Moramo priznati, sedanja vlada je izkazala posluh in smisel za ukrepe. Smo bili v tem času zgodnje epidemije v Evropi na najvišjem nivoju uspešnosti zajezitve epidemij. To, kar se dogaja zdaj s srečanji, velikimi porokami, zabavami, to je čisti nesmisel. Ljudje bi morali biti toliko ozaveščeni, da vedo, da to pot gre zares, saj vidimo številke, koliko je umrlih, kako je bilo v Bergamu, kako je v Braziliji, in bi se morali držati tistih ukrepov, ki lahko pomagajo.”

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča so nadalje razkrili, da so doslej zdravili pet bolnikov, ki so preboleli covid-19. Stari so bili od 49 do 70 let. Trije so bili premeščeni z Infekcijske klinike v Ljubljani, dva pa s Klinike Golnik.

V Soči opozarjajo, da do zdaj sicer bolnikov, ki so bili pri njih na rehabilitaciji, potem ko so preboleli koronavirusno bolezen oz. covid-19, ni bilo veliko, a ne vedo, kaj jih čaka v prihodnosti.

Vir: Twitter in rtvslo.si

C. R.