Civilne iniciative vlado pozivajo k preprečitvi množičnih zlorab azilnega postopka

Zahtevajo, naj ministrstvo za notranje zadeve in policija preverita zakonitost ravnanj nevladnih organizacij, ki migrantom po javno predstavljenih dokazih aktivno pomagajo.

Migranti v Veliki Kladuši (vir: Jabuka.tv)

Civilne iniciative (CI) Metlika, Bela krajina, Debeli rtič in Velenje so včeraj novo vlado in ministrstvo za notranje zadeve skupno pozvale k ukrepanju. Ministrstvo in policijo še pozivajo, naj preverijo zakonitost ravnanj nevladnih organizacij, ki migrantom pomagajo pri nezakonitih prehodih slovenske meje.

V Civilnih iniciativah so v skupnem pozivu zapisali, naj vlada in ministrstvo preprečita množične zlorabe azilnega postopka, ki smo jim v Sloveniji priča s strani številnih migrantov, ki vsakodnevno nezakonito prečkajo našo mejo.

Migranti izkoriščajo azilni postopek

Da migranti izkoriščajo azilni postopek za prehod proti zahodu Evrope, je v svojem intervjuju za Večer konec avgusta opozorila zdaj že nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Ne mednarodno ne evropsko pravo migrantom namreč ne dovoljujeta pravice izbirati državo, v kateri bodo zaprosili za mednarodno zaščito, temveč določata, da je treba prošnjo vložiti v prvi varni oziroma prvi državi vstopa v EU (v primeru migrantov, ki vsakodnevno nezakonito prečkajo slovensko mejo, sta to Turčija ali Grčija).

Dejansko stanje pa je takšno, da večina migrantov za mednarodno zaščito zaprosi šele v Sloveniji, pred tem pa prepotuje celo vrsto varnih držav, med njimi tudi dve članici EU. Da gre za zlorabe, je razvidno tudi od tega, da jih večina po vložitvi prošnje za azil niti ne ostane v Sloveniji, pač pa vložitev prošnje izkoristi za nemoteno gibanje po EU.

Sistem mednarodne zaščite ni namenjen ekonomskim migracijam

Sistem mednarodne zaščite (azila) je namenjen beguncem, ki dejansko potrebujejo pomoč, ker so v svoji državi preganjani, in ne ekonomskim migracijam. S tem ko ekonomski migranti izkoriščajo azilni postopek, namenjen beguncem, slednjim onemogočajo pravico, da pridobijo mednarodno zaščito, saj s svojimi neupravičenimi prošnjami upočasnjujejo celoten sistem. Poleg tega grobo izkoriščajo pripravljenost zahodnih držav, da pomagajo beguncem.

Ko nezakonitim migrantom pomagajo nevladne organizacije

V zadnjem času se je v javnosti pojavilo tudi več dokazov, da so nevladne organizacije kar same klicale policijo in jim sporočale, kje se nahajajo nezakoniti migranti, hkrati pa so vnaprej napovedovale, da bodo zaprosili za azil. Migranti so tudi sami povedali, da so jim slovenski nevladniki že v BiH dajali navodila, koga in kam naj pokličejo, ko prispejo v Slovenijo, o čemer obstajajo zabeležke policije. Takšno ravnanje nevladnih organizacij je vsega obžalovanja redno, poleg tega bi lahko pomenilo nezakonito pomoč pri ilegalnih prehodih meje, kar je kaznivo dejanje. Policijo zato pozivajo, naj natančno preveri obstoj tovrstnih kaznivih dejanj.

V CI Metlika, CI Bela krajina, CI Debeli rtič in CI Velenje so zapisali, “da nevladne organizacije z načrtnim prevažanjem in usmerjanjem nezakonitih migrantov nikakor ne morejo diktirati politike priseljevanja v EU, saj so za to zadolženi pristojni organi posamezne države.”

Ali bo policija zaščitila policiste?

Civilne iniciative so se pri svojem pozivu nedvomno oprle tudi na javno objavljene zaznamke policistov s Policijske postaje Črnomelj in Policijske postaje Ilirska Bistrica, o čemer smo poročali tudi na našem portalu migrantom-pomagajo-jih-usmerjajo-in-grozijo-policistom/

O tem, kako bo policija zaščitila policiste in kakšne postopke so uvedli zoper pristojne iz nevladnih organizacij, smo vodstvo policije vprašali tudi z našega portala. Odgovora še nismo prejeli.

V nadaljevanju zato še enkrat objavljamo zaznamke policistov, ki pričajo, da imajo v Civilnih iniciativah prav, ko ministrstvo in policijo med drugim pozivajo, naj natančno preverijo obstoj kaznivih dejanj nezakonite pomoči migrantom in s tem zaščitijo tudi svoje policiste.

Zaznamek PP Črnomelj.

CI so poziv poslale: ministrstvu za notranje zadeve, generalni policijski upravi, Boštjanu Poklukarju, novemu ministru za notranje zadeve, Damirju Črnčecu, novemu državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade, zadolženem za nacionalno varnost; Marjanu Šarcu, predsedniku vlade, in Simonu Veličkemu, generalnemu direktorju policije.

A. L.