Čeprav se protestnikov ne vidi na javni televiziji, se jih v Ljubljani zelo dobro sliši

Protestni shod 6. september 2023 (vir: dr. Tina Bergant, FB)

Na včerajšnjem že 7. shodu upokojencev v organizaciji iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober se je na Trgu republike v Ljubljani zbralo več tisoč ljudi. Tudi tokratni shod je minil v znamenju slovenske glasbe, plapolale so slovenske zastave. Tudi tokrat se nihče od vladajočih in predstavnikov državnih ustanov ni odzval na povabilo organizatorjev. 

Upokojence in njihove zahteve za višje pokojnine so ponovno ignorirali Nataša Pirc Musar, Robert Golob, Urška Klakočar Zupančič, tudi Petra Svetine, varuha človekov pravic ni bilo. Je pa na shodu prišlo do provokacije, ki pa provokatorjem ni uspela.

Očitno pa je, da je bila policija seznanjena z namerami, saj so bili policisti tudi tako opremljeni. Brez potrebe. “Z opremo robocopov. Nad upokojence,” je na omrežju X zapisal znani novinar in urednik Jože Biščak.

Igor Černoga, eden od vodilnih v društvu 1. oktober, je včeraj predstavil predlog zakona o izrednih, solidarnostnih dodatkih, ki bo vsaj malo ublažil sedanje težko stanje na področju pokojnin. Rupar pa je napovedal, da ga bodo vložili v državni zbor. Pripravljajo še druge zakone, ki se nanašajo na upokojence. Zakon o izrednem dvigu pokojnin so s podpisi državljanov vložili že spomladi, vendar ta še vedno stoji pri Urški Klakočar Zupančič, predsednici državnega zbora.

Shod so začeli z molitvijo za vse bolnike, bolnike z rakom in trpeče v bolnišnicah. Sledila je slovenska himna.

Nato je Pavel Rupar prebral pozdravno pismo zamejskih avstrijskih Korošcev in dejal, da si v Inštitutu 1. oktober oz. iniciativi Za upokojence želijo, da bi se slovenski vladajoči zgledovali po avstrijskih. Na protestu je bila tudi delegacija iz Hrvaške, zbrane je nagovorila predsednica hrvaškega združenja Dragica Trobentaš.

Shoda se je udeležilo večje število upokojencev iz poplavnih območjih. Z območja Luč, na primer, je več deset udeležencev do avtobusov moralo peš.

Včerajšnji shod je bil tudi dobrodelni. Podpredsednik društva 1. oktober Andrej Peterle je predstavil dobrodelno akcijo, ki jo v društvu izvajajo že vse od poplav dalje. Povedal je, da so trenutno zbrali 17 novih pralnih strojev, ki jih bodo podarili upokojencev, ki so ostali brez vsega. Dodatno so enega prejšnji teden že odpeljali.

Udeležence na shodu je nagovorila tudi zdravnica dr. Tina Bergant. Opozorila je na sporno sprejemanje zakona o evtanaziji in poudarila: “Žal mi je, da se morajo upokojenci boriti za svoje pravice. Zahtevamo, da vlada dela v korist državljank in državljanov.”

Javna televizija, TV Slovenija, pod novim vodstvom je prepovedala prenos protesta, Bregantova pa je dejala, da tudi, če se protestnikov ne vidi na javni televiziji, se jih v Ljubljani zelo dobro sliši. “Tako, kot se sliši rjovenje leva, nekaj kilometrov daleč.” Izpostavila je, da se morajo protestom pridružiti tudi mladi. “Ta čas je zdaj! Jesen bo za vse težka, saj vladajoči ne znajo opravljati z denarjem,” je poudarila.

Rupar je vse zbrane pozval tudi k prenehanju plačevanja rtv-prispevka. “Nehajmo plačevati RTV naročnino! Ne bojte se jih! Prvi opomin, ne bo nič, drugi opomin nič, ko pride do izvršbe, pa plačajmo. Dajte položnice na stran za pol leta. Potem se ne bodo morali financirati!,” je dejal.

Shod je trajal od 15. do 16.20 ure. Udeležencev je bilo več kot 10 tisoč, je povedal Rupar. Še največ avtobusov je bilo iz poplavljenih območij (Savinjske in Koroške regije).

Kako zelo velik trn v peti so zahteve upokojencev za dvig pokojnin pa je včeraj pokazala tudi ograditev dela Trga republike, ki si jo je privoščil ljubljanski župan in nadšef zdajšnji vladi Zoran Janković. V Ljubljani bo od 11. do 17. septembra potekal teniški turnir, Janković pa je pohitel in del trga ogradil že teden prej, dodatno pa so na hitro postavili še šotore.

Naslednji shod bo oktobra.

Dr. Tina Bergant (foto; Polona Avanzo)

Sporočilo 7. shoda upokojencev (vir: Inštitut 1. oktober, omrežja)

M. D.