Čedalje hujše: Skoraj 500 tujcev in tihotapci

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Policisti novomeške policijske uprave so od ponedeljka zjutraj do četrtka zjutraj (v treh dneh) obravnavali 459 državljanov tretjih držav, ki so na nedovoljen način prestopili notranjo mejo oziroma niso izpolnjevali pogojev za bivanje na območju Slovenije.

Dodatno so obravnavali še 36 nezakonitih migrantov in 4 tihotapce. Slednje pomeni, da so v treh dneh obravnavali 495 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, in štiri tihotapce, eden je povzročil prometno nesrečo.

Večino (361) so obravnavali na območju Posavja in Dolenjske (Rigonce, Dobova, Loče, Slovenska vas, Jesenice, Brežice, Spodnji Stari Grad, Rakovec, Obrežje, Sevnica, Starine, Krško, Novo mesto, Kapele).

98 so jih obravnavali na območju Bele krajine (Sečje selo, Metlika, Vinica, Daljne Njive, Žuniči, Marindol, Stari trg, Miliči, Drenovec, Preloka, Podklanec, Nova Lipa).

Velika večina jih je prišla iz Afganistana, sledijo državljani Rusije, Turčije, Maroka, Pakistana, Indije, Iraka, Bangladeša, Nepala ter še devetnajstih drugih državljanstev. Postopki s tujimi državljani še niso zaključeni.

Črnomaljski policisti so v ponedeljek, nekaj pred polnočjo, na Vinici opazili sumljivega enoprostorca švedskih registrskih tablic. Voznik je naprej pospešil z vožnjo, nato pa upošteval modro luč in sireno ter v Drenovcu ustavil. Voznik, 20-letni državljan Sirije z avstrijskim potnim listom, je v vozilu peljal še 14 državljanov Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji in so notranjo mejo prestopili nezakonito. Osumljenca so pridržali, mu zasegli vozilo, postopek pa so zaradi suma storitve kaznivega dejanja preveli novomeški kriminalisti.

Policisti državne specializirane enote za nadzor državne meje so na avtocestnem počivališču Starine pri Novem mestu v torek popoldne ustavili osebni avtomobil italijanskih tablic, ki ga je vozil 27-letni državljan Romunije. V vozili je peljal še 6 državljanov Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji. Vozilo so mu zasegli, njega pridržali, državljane Turčije pa v nadaljnji postopek odpeljali na policijsko postaje za izravnalne ukrepe na Obrežju. Novomeški kriminalisti so 27-letnika prevzeli v obravnavo zaradi suma kaznivega dejanja.

Policisti – vodniki službenih psov  – so v torek ponoči, nekaj pred 11. uro, v Selah pri Dobovi prijeli 8 državljanov Turčije, za katere so ugotovili, da ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Sloveniji. Iz razgovorov so policisti ugotovili, da so jih tja pripeljali z avtom. Dobro uro zatem so brežiški policisti, ki izvajajo naloge na območju državne meje, v okolici ustavili 35-letnega državljana Madžarske z osebnim avtomobilom nemških tablic. Prve so povezali z drugim, zato so mu odvzeli prostost in avto zasegli. Zaradi suma kaznivega dejanja ga bodo kazensko ovadili.

S polnim avtom bežal pred policisti in povzročil prometno nesrečo

Poročali smo že o prometni nesreči v Novem mestu, 31. oktobra, zvečer, kjer so policisti  kosovskemu državljanu odvzeli prostost. V avtomobilu je peljal 8 migrantov, od tega 8 državljanov Turčije in državljana Albanije.

M. D.