Čakalne vrste pred mejnimi prehodi

Pred mejnim prehodom Metlika (vir: cestne kamere)

Tudi danes je močno povečan promet na cestah proti mejnim prehodom s Hrvaško. Na mejnih prehodih so daljše čakalne dobe tako pri vstopu kot pri izstopu iz države, ponekod morajo vozniki čakati tudi več kot dve uri.

Več kot osem kilometrov dolg zastoj je pred predorom Karavanke proti Sloveniji, v smeri proti Avstriji pa je trikilometrska kolona. Mejni prehod v smeri proti Sloveniji občasno zapirajo.

Na Vinici – most čez Kolpo se za izstop čaka 1 do 2 uri. Za vstop ni daljše čakalne vrste.

Na mejnem prehodu Metlika – most čez Kolpo je trenutna čakalna doba (okoli 10. ure) za izstop do 1 ure. Za vstop ni daljše čakalne vrste.

Pri Stari Lipi (cesta Kanižarica – Vinica) je kolona dolga 2 kilometra.

Mejni prehod Žuniči je zaradi tehničnih težav na hrvaški strani do nadaljnjega zaprt.

Na mejnem prehodu Petrina (Kočevje) se za vstop na Hrvaško čaka od 1 do 2 uri. Za vstop v Slovenijo ni čakalne vrste

Na Obrežju (Brežice) se za izstop čaka več kot 2 uri, za vstop v Slovenijo se čaka 1 do 2 uri. V Slovenski vasi se čaka do 30 minut (za vstop in izstop).

Da je pred nami še en prometno močno obremenjen konec tedna, so že včeraj opozorili na Generalni policijski upravi. Pojasnili so, da bodo za prometno varnost skrbijo dodatni policisti, izmene policistov so okrepljene tudi na mejnih prehodih. V Beli krajini, proti Vinici, je ob cestah tudi danes videti gasilce, kar pomeni, da so aktivirani tudi štabi civilne zaščite. Tako kot pred tednom dni.

Policisti voznikom svetujejo, naj še pred začetkom vožnje temeljito preverijo stanje na cestah in mejnih prehodih. Priporočajo tudi uporabo manj obremenjenih prehodov in vnaprejšnjo pripravo vseh dokumentov, saj se s tem skrajšajo postopki na meji in posledično tudi čakalne dobe.

Potniki naj pred odhodom preverijo in pripravijo dokumente za prehajanje meja, izpolnijo spletne prijave za vstop v posamezne države, kot. npr. Enter Croatia, in pridobijo ustrezna dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, svetujejo.

Razmere na cestah lahko spremljate na povezavi Razmere na cestah – Prometno-informacijski center

Tako je bilo v Metliki danes zjutraj, ob 5.21 uri.

In tako je bilo zjutraj čez Vahto. Ob 10. uri je cesta skorajda prazna.

Promet čez Vahto, 7. avgust, ob 5.20 uri.

C. R.