Brezposelnih 3333 oseb, število nižje za četrtino

(foto: pixabay.com)

Brezposelnost v Sloveniji je rekordno nizka in med najnižjimi v Evropski uniji, konec avgusta je bilo na zavodu prijavljenih 69.292 iskalcev zaposlitve, kar je bilo za 21 odstotkov manj kot lani v tem času. To je tudi najmanj brezposelnih po decembru 2008.

Na območju Območne službe Novo mesto se je brezposelnost v primerjavi z lanskim avgustom zmanjšala za 24,7 odstotka ali za četrtino.

Ob koncu avgusta je bilo na območju Območne službe Novo mesto, ki pokriva tudi Belo krajino, skupno brezposelnih 3333 oseb. Za primerjavo, v sosednjem Posavju 3000 in Zasavju 2205.

Podatki po območnih službah v Sloveniji pa kažejo, da se je število brezposelnih najbolj znižalo na območju Kranja (30,1 %), Murske Sobote (27,3), Velenja (27 %), Nove Gorice (25,1 %) in Novega mesta (24,7 %).

Območje Novega mesta z Belo krajino je tako po znižanju števila brezposelnih na 5. mestu med 12 območnimi službami zavoda za zaposlovanje.

Letos 101.128 prostih delovnih mest, tretjino več kot lani

Slovenska podjetja oz. delodajalci so zavodu za zaposlovanje v osmih mesecih letos sporočili kar 101.128 prostih delovnih mest, kar je bilo za tretjino več kot v enakem lanskem obdobju. Hkrati se je v prvih osmih mesecih letos na zavodu na novo prijavilo 40.247 brezposelnih oseb, kar je bilo 40 odstotkov manj kot lani v tem času.

Prosta delovna mesta

V Sloveniji je bilo avgusta največ prostih delovnih mest s področja izobraževanja, predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti.

Podatki o prostih delovnih mestih v avgustu 2021 so naslednji:

Podatki za Slovenijo (vir: Zavod za zaposlovanje)

Napovedi za leto 2021 zelo spodbudne

Napovedi za celotno leto 2021 so zelo spodbudne. Za veliko poklicev se tudi predvideva, da bodo potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela, kar pomeni, da bo kadra primanjkovalo. Tako je pokazal lanski Barometer zavoda za zaposlovanje, letos se to že tudi uresničuje.

Presežek poklicev na območju Območne enote Novo mesto

Poklicev, kjer primanjkuje kadra, je veliko, zato za Območno enoto Novo mesto naštejmo le tiste, kjer je presežek.

Preveč je delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnosti, za kmetijska dela na mešanih kmetijah, drugih delavcev za preprosta dela, ekonomistov, filozofov, zgodovinarjev in politologov, kozmetikov, poslovnih sekretarje, prevajalcev, tolmačev, lektorjev in drugih jezikoslovcev, prodajalec, sestavljavcev električne in elektronske opreme, sociologov, antropologov in tajnikov. (vir)

Med brezposelnimi največ dolgotrajno brezposelnih

Kot pojasnilo letošnjim podatkov o brezposelnosti dodajmo, da se je letos v evidence zavoda za zaposlovanje prijavilo največ oseb, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (22.084). Prijavilo se je tudi 2845 iskalcev prve zaposlitve ter 8060 presežnih delavcev in stečajnikov.

V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je na Zavodu prijavilo za 33,3 % manj brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas, 29,7 % manj iskalcev prve zaposlitve in 59,7 % manj presežnih delavcev in stečajnikov.

Iz evidence se je odjavilo skupaj 58.238 brezposelnih oseb, od teh 43.802 zaradi zaposlitve, kar je 3,4 % več kot v primerljivem obdobju leta 2020.

Med registrirano brezposelnimi je sicer največ dolgotrajno brezposelnih, teh je kar 58,2 odstotka vseh, delež se povečuje.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, ki so na voljo za junij 2021, je bilo v državi 901.683 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,5 % več kot maja in 2,0 % več kot junija 2020.

Slovenija med državami z najnižjo brezposelnostjo v Evropski uniji

(vir: Evropski statistični urad – Eurostat)

J. M.