Švedska bo konec meseca odpravila skoraj vse omejitve zaradi koronavirusa

(vir: Twitter)

Švedska bo konec septembra odpravila skoraj vse omejitve, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Švedska vlada je danes sporočila, da so se za ta korak odločili, ker cepljenje dobro napreduje, epidemiološke razmere pa so dobre.

Razlog za to je visoka cepljenost švedskega prebivalstva. En odmerek cepiva je na Švedskem prejelo 82 odstotkov starejših od 16 let, polno cepljenih je 70 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po 29. septembru bodo veljala le še splošna higienska priporočila ter priporočilo o vzdrževanju razdalje na javnih krajih. Za dogodke, kjer se zbere veliko ljudi, pa nameravajo uvesti covidno potrdilo. Od konca meseca tudi ne bo več v veljavi priporočilo o delu od doma.

“Naš cilj je bil vedno odpraviti omejitve, takoj ko bo mogoče,” je na novinarski konferenci v Stockholmu dejala ministrica za zdravje Lena Hallengren, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zahvaljujoč kampanji cepljenja smo naredili velik korak naprej pri soočanju s pandemijo,” je dodala. Pojasnila je, da večina tistih, ki so zdaj tako bolni, da morajo v bolnišnico, ni bila cepljena.

Spomnimo. O tem, da bodo omejitve pri 70 % cepljenosti odpravljene tudi v Sloveniji, je pred kratkim govoril tudi slovenski premier Janez Janša. Trenutno pa nam do tega še veliko manjka, cepljenih je manj kot polovica vsega prebivalstva.

M. D.