‘Bil je le Janez z umazanimi čevlji, brez želje po fotografiranju’

Jure Sešek in Janez Janša med odstranjevanjem posledic poplav.

Voditelj na Radiu Ognjišče Jure Sešek je v daljšem zapisu pojasnil ozadje nastanka fotografije, na katerem skupaj s predsednikom SDS Janezom Janšo čistita posledice nedavnih poplav v Sloveniji. Nekateri na levici so namreč Janši očitali, da je fotografija nastala izključno za potrebe piarja.

 

Sešek se je v daljšem zapisu na spletnih straneh Radia Ognjišče, v katerih je opisal svoje doživljanje poplav, dotaknil tudi omenjene fotografije. Kot je zapisal, so v nedeljo pomagali prizadetim v Savinjski dolini, ko se je prijatelju in njegovi družini v stiski pridružil tudi Janša z družino. “V delovni obleki, s soprogo sta prišla pripravljena na vsakršno pomoč. Zakopali smo v blato, ostali v njem nekaj ur in delali. Res, trdo delali, kot vsi, ki so dni preživeli v poplavljenih kleteh, pri čiščenju hiš, odnašanju in odvažanju materiala. Zgodilo se je, da so ga ujeli pri delu. Umazanega od blata, v akciji, kot običajne smrtnike. Fotografija je bila objavljena na družbenih omrežjih. Sledil sem ji, ker sem bil ob njem in so me opozorili, da prihajajo različni komentarji … Zlobni so bili sila zgovorni. Nekateri tudi z besedami, ki niso vredne glasne ponovitve. Spoznali so se na vse, znali so razbrati, da gre za samopromocijo, na fotografiji jih je zmotil nasmeh, nekaj je bilo tistih, ki so komentirali, da oni, ki iskreno pomagajo, tega ne objavljajo in tako naprej. Ne tajim, tovrstni komentarji me bolijo, težko upoštevam ženo, ki pravi: ne beri komentarjev. Verjamem, da je človek bolj miren, če jih preskoči, a vedno znova sem radoveden. Zanima me, kako razmišljajo drugi. Pa mi je ponavadi žal, ko podležem radovednosti. Tudi tokrat mi je bilo,” je zapisal.

“Vsem, ki verjetno ves čas le ždijo za tipkovnico ali telefonom in bruhajo gnev na vse, kar jim ni povšeči, bi rad odgovoril. Vsakemu bi rad napisal, da se moti, da je bil ‘vodja opozicije’ nedeljo le ‘Janez’ z umazanimi čevlji. Da je prišel pripravljen na pomoč, garal do večera, da si je delovno oblačilo umazal tako, kot Iztok, Andraž, Neža, Jože in vsi ostali. Pri delu, z blatom, ki smo ga prenašali iz poplavljenih prostorov. Brez PR-ovcev je bil, brez želje po fotografiranju, brez vsega, kar so mu ob naši objavi slabega pripisovali. Prišel je z ženo in otrokoma … Zavedam se, da dvomljivci tudi v tem komentarju vidite, da skušam oprati ime, dodati politične točke. Verjemite, malo mi je mar zanje. Nič! Le resnico bi rad povedal naglas. Saj si mislim, da ne bo slišana, da ti odstavki nimajo veliko pomena, povedal sem pa le,” je zapisal.

A. V.