Grosuplje: Zgrajena zadrževalnika sta jih povsem obvarovala pred poplavami

Zadrževalnik Veliki Potok v Grosupljem,.

Občino Grosuplje so leta 2010 prizadele hude poplave, a v občini v naslednjih letih niso sedeli križem rok in čakali, da se jim bo katastrofa ponovila, ampak so se odločili ukrepati. Pod vodstvom župana dr. Petra Verliča, diplomiranega inženirja gradbeništva in nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za promet, ki zagotovo ve, kako se tem zadevam streže, so se lotili gradnje dveh zadrževalnikov, ki sta Grosuplje tokrat povsem obvarovala pred poplavami.

 

Leta 2008 je občina najprej zgradila zadrževalnik Bičje, lani so končali še z gradnjo zadrževalnika Veliki Potok, ki pred poplavami ščiti predvsem središče mesta. Zdrži lahko do 574.000 kubičnih metrov vode in varuje do obsega 100-letnih vod. Glavna gradbena dela na zadrževalniku so bila končana lani spomladi, konec lanskega avgusta so ga priključili še na električno omrežje.

Gre za suhi zadrževalnik visokih voda, kar pomeni, da se nivo vode pred pregrado poveča samo v času poplav. Talni izpust se regulira z zapornico, predvsem zaradi naravovarstvenih ukrepov pa je vedno zagotovljen minimalni pretok vode. Pregrada zadrževalnika je visoka 15 metrov in dolga nekaj več kot 200 metrov.

Naložba, ki se je več kot obrestovala.

A. V.