KPK: Obstaja sum, da je bila nagrada Svetlani Makarovič izplačana nezakonito

Makarovičevi, znani po številnih javnih izpadih, se lahko smeji. Država ji je za nagrado, očitno brez pravne podlage,nakazala denar, čeprav jo je zavrnila in čeprav je obveznost države za izplačilo že zdavnaj zastarala.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sumi, da je ministrstvo za kulturo 8400 evrov denarne nagrade kontroverzni umetnici Svetlani Makarovič nakazalo nezakonito, zato je primer predala v obravnavo policiji. V kolikor bo sum potrjen, se bo morala zagotovo posloviti kulturna ministrica Asta Vrečko (Levica), ki je odobrila izplačilo denarja.

 

Ministrstvo je namreč nedavno naskrivaj, ne da bi o tem obvestilo javnost, Makarovičevi izplačalo 8400 evrov za Prešernovo nagrado, ki jo je dobila leta 2000, a jo je zavrnila. Nagrado ji je izplačalo kljub temu, da je obveznost države po obligacijskem zakoniku za izplačilo že zdavnaj zastarala in kljub temu, da se je Makarovičeva nagradi odrekla.

Kot ugotavlja KPK, iz ravnanja ministrstva izhaja sum storitve kaznivega dejanja izplačila brez pravne podlage in s tem oškodovanje proračuna ministrstva za kulturo, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti. Zato je KPK zadevo predal v nadaljnjo obravnavo policiji, so še sporočili.

A. V.