Vlada občinam ob Kolpi skoraj leto dni po poplavah še vedno ni poravnala škode

V občini Osilnica, ki so jo sredi septembra 2022 prizadele poplave, je bilo poškodovane veliko občinske in državne infrastrukture in poplavljenih veliko hiš. Poplavljanje reke Kolpe. (Foto: Facebook profil Občine Osilnica)

Sredi septembra 2022 je močno deževje s poplavami močno prizadelo obkolpski občini Osilnica in Kostel. Poplavilo je veliko hiš, plazovi in voda so poškodovali ceste.

Poleg hudournikov je težave povzročala Kolpa, ki je bila po ocenah domačinov najvišja v zadnjih 40 letih.

Hudournik je odnesel most v vasi Žaga, kjer je poplavilo tri hiše. Nekaj hiš je poplavilo tudi v Kuželju, v Fari pa župnišče in šolo. Gasilcem je uspelo zavarovati glavne objekte. “Tako je treba počakati, da ujma mine, nato pa bo treba vse skupaj sanirati,” je sredi septembra 2022 povedal takratni kostelski podžupan Miran Briški. Golobova vlada je obljubila “hitro pomoč”. Saj poznamo tale Golobov novodobni rek: Kdor hitro da, dvakrat da.

In kako je danes?

Ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan iz Gibanja Svoboda, smo vprašali, ali so bile občinam Osilnica in Kostel izplačane škode po neurjih septembra 2022 in če so, kdaj ter koliko. Ker je narasla Kolpa povzročala težave tudi sosednjim občinam (Kočevje, Črnomelj in Metlika), smo odgovore iskali tudi za njih.

In odgovor ministrstva: “V okviru izvajanja obnovitvenih del na lokalni infrastrukturi je v postopku podpisovanju pogodba z občino Kostel v višini dobrih 1,7 milijona evrov in občino Osilnica 90 tisoč evrov ter priprava pogodbe za občino Kočevje v višini dobrih 70 tisoč evrov.

Občini Metlika in Črnomelj sta imeli ocenjeno minimalno škodo na eni oziroma dveh cestah, ki znaša nekaj čez tisoč evrov.”

Iz odgovora je razvidno, da občine tudi po 11 mesecih od poplav od vlade še niso prejele denarja. Še pogodbe niso podpisane. Gre pa za 1,86 milijona evrov.

Tako je bilo sredi septembra 2022 v teh obkolpskih krajih:

K. R.