Anja Bah Žibert in Vinko Gorenak na Dvoru: Naša vlada ima rezultate, ki izboljšujejo življenja državljanov

Pogovorni večer poslanke Anje Bah Žibert z gostom dr. Vinkom Gorenakom na Dvoru pri Žužemberku. (vir: AM)

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na pogovornem večeru na Dvoru v četrtek, 7. oktobra, gostila nekdanjega ministra in poslanca dr. Vinka Gorenaka, ki danes opravlja delo državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, kjer je zadolžen za koordinacijo med Vlado RS in Državnim zborom. Pogovorni večer je vodil predsednik Dolenjsko-belokranjske regijske koordinacije SDS Janez Mežan.

Zbrane občane Občine Žužemberk sta uvodoma nagovorila predsednik Občinskega odbora SDS Žužemberk Bojan Vidmar in župan Jože Papež.

Župan občine Žužemberk Jože Papež

“Gospa Anja, naše sodelovanje je vseskozi odlično in lahko rečem, da ste že skorajda naša občanka. Gospodu dr. Vinku Gorenaku pa velik poklon. Naša Slovenija bi bila zagotovo veliko boljša, če bi bilo več tako pokončnih ljudi, kot ste vi,” je dejal župan.

Izpostavil je tudi dostopnost in odzivnost celotne Vlade RS, kar je za lokalne skupnosti izjemnega pomena: “Ne glede na to, ali župani pokličemo na ministrstva ali pošljemo elektronsko pošto, dobimo odziv in informacije, ki jih potrebujemo.

Za župane občin, vsaj kar se tiče našega okraja, je izjemnega pomena sodelovanje z državnim nivojem, saj se lahko samo tako projekti na lokalnih nivojih tudi realizirajo. Hvala vam.”

O aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji

V nadaljevanju sta Anja Bah Žibert in dr. Vinko Gorenak spregovorila o aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji – o protestih v Ljubljani, pristranskemu medijskemu poročanju, predsedovanju Slovenije Svetu EU, epidemiji koronavirusa in uspešnemu delu Vlade RS.

“Po Ljubljani je v torek kričalo in razbijalo 3000 ljudi, mediji pa poročajo, da se je oglasilo ljudstvo. A res? Kaj pa tistih milijon državljanov, ki so leta 2018 odšli na volitve in jasno povedali, koga si želijo na oblasti?” je dr. Gorenak komentiral proteste v prestolnici in dodal, da je Policija tokrat profesionalno opravila svoje delo, kar se od nje v teh časih tudi pričakuje.

Anja Bah Žibert je v zvezi z nasilnimi protesti spomnila na dogodek pred leti, ko je skupina protestnikov, med njimi so bili tudi novinarji Radiotelevizije Slovenija, vdrla na sejo Sveta RTV in izobesila transparent “Smrt janšizmu”.

“Veste, takrat se je vse začelo in ker nihče ni reagiral, danes nasilni protestniki mislijo, da jim je dovoljeno vse,” je izrazila obžalovanje.

O medijih in njihovi vlogi

Sogovornika sta se strinjala, da imajo pri tem pomembno vlogo tudi mediji, pri čemer večina njih ne poroča profesionalno in nepristransko. “”Medijski prostor je znatno obrnjen v levo in enakopravnosti pri tem ni,” je poudarila poslanka SDS, dr. Gorenak pa je dodal, da če je še pred leti veljajo, da če nekaj preberemo ali slišimo v medijih, da potem to drži, temu danes žal ni več tako. “Državljani moramo biti kritični do medijskega poročanja, distanca je nujno potrebna,” je izrazil prepričanje.

O konferenci na Brdu pri Kranju

Dr. Gorenak se je dotaknil tudi izjemno uspešno izpeljane konference Vrh EU – Zahodni Balkan, ki je v tem tednu potekala na Brdu pri Kranju. Gre za najpomembnejši dogodek v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki so se ga udeležili vsi voditelji držav članic EU in držav Zahodnega Balkana. V Slovenijo je prišlo 44 delegacij, vsaka izmed njih je štela 8 članov. Gre torej za enega izmed zgodovinskih dogodkov v času samostojne Slovenije. “Gre za izjemen dogodek, mediji pa so raje kot o njem poročali o nasilnih protestih,” je bil kritičen.

O delu vlade

V nadaljevanju pogovornega večera sta se sogovornika dotaknila uspešnega dela vlade pod vodstvom Janeza Janše. Nizka brezposelnost, gospodarska rast, ukrepi za izboljšanje slovenskega zdravstva, brezplačen vrtec za drugega otroka, pospešeno podpisovanje pogodb za gradnjo prepotrebnih domov za ostarele, pospešeno črpanje evropskih sredstev, znatna vlaganja v prometno infrastrukturo … To so le nekateri dosežki vlade, ki se sicer od začetka mandata primarno posveča zajezitvi epidemije koronavirusa, vendar pri tem ni pozabila tudi na druge cilje, zapisane v koalicijski pogodbi.

“Še posebej pa smo ponosni na dvig povprečnin v tem letu in tudi v naslednjih letih. Mi imamo rezultate, ki izboljšujejo življenja državljanov. To je za nas najpomembnejše,” je poudarila Anja Bah Žibert.

Dr. Gorenak je spomnil tudi na obiske vlade po Sloveniji, na katerih se predsednik vlade in ministri srečajo z župani, gospodarstveniki in civilno družbo ter se tako neposredno seznanijo s težavami državljanov, da jih potem lahko tudi uspešno rešujejo.

“Miro Cerar je v dobrih treh letih obiskal eno regijo, Marjan Šarec v dobrem letu dni dve, naša vlada pa je kljub epidemiji obiskala že 5 regij, do konca mandata bomo še preostale,” je povedal dr. Gorenak.

O lokalnem okolju, občini Žužemberk

Poslanka Anja Bah Žibert se je dotaknila tudi izzivov, s katerimi se sooča Občina Žužemberk. V zvezi s Suhokranjskim vodovodom je povedala, da skupaj s pristojnimi ministri pospešeno iščejo rešitve za nastale težave. Projekt se je v preteklosti vodil netransparentno, s čimer so se strinjali tudi prisotni, v tem trenutku pa je ključno, da se najde rešitev, kako nastale težave uspešno rešiti in ljudem končno zagotoviti z ustavo zagotovljeno pravico do čiste pitne vode.

“Z velikim veseljem pa lahko povem, da projekt gradnje muzeja na Dvoru uspešno zaključujemo, saj so mi pristojni zagotovili, da bo pogodba za gradnjo muzeja podpisana kmalu,” je s prisotnimi delila odlično novico.

Vprašanja navzočih

Ob koncu pogovornega večera so nekaj vprašanj zastavili tudi prisotni, pri čemer so še posebej odmevale besede enega izmed udeležencev: “Anja, krivice, ki se dogajajo vladi, ne bolijo le vas, ampak tudi nas, poštene državljane, ki delamo in smo hvaležni za vse, kar počnete. Vztrajajte!” Prijetno je bilo slišali tudi zahvalo upokojenca za povišanje pokojnin: “Hvala vladi, ker ste mi v enem letu zvišali pokojnino za 100 evrov. Upam, da tudi drugi upokojenci tega ne bodo pozabili na naslednjih volitvah!” Pogovorni večer je z glasbeno točko popestrila mlada talentirana harmonikarica Vesna Zarabec.

Poslanka Anja Bah Žibert bo v naslednjih mesecih nadaljevala s pogovornimi večeri po dolenjskih občinah, o čemer bomo poročali tudi na našem portalu. Vabljeni k spremljanju.

Poslanka Anja Bah Žibert in Jure Filipovič, predsednik OO SDS Dolenjske Toplice
Poslanka Anja Bah Žibert, Janez Mežan in dr. Vinko Gorenak, ob strani mlada talentirana harmonikarica Vesna Zarabec

A. M.