Afera diploma: “To, kar so poslali, so skoraj zagotovo izdelali nedavno”

Branko Masleša (vir: Zajem zaslona)

Obstoj ali neobstoj diplome vrhovnega sodnika in pred leti celo predsednika Vrhovnega sodišča RS Branka Masleše dobiva nove razsežnosti. Portalu Siol.net so s Pravne fakultete v Sarajevu poslali potrdilo o diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše. (vir)

Vendar pa to potrdilo ni ne podpisano, nima vodnega žiga, fonti pisave se povsem razlikujejo od fontov, ki jih je ta fakulteta (in tudi ostale v BiH) uporabljala v tistih letih, razlika je tudi v navedbi kraja. Družbena omrežja, predvsem Twitter, so ponorela. Več o tem lahko preberete tudi na povezavi (Totalni nateg)

Branko Masleša še vedno molči, mi pa v nadaljevanju objavljamo mnenje Tomaža Štiha, po osnovni izobrazbi je računalniški inženir. Zapisal je naslednje:

“Pregledal sem Maslešino diplomo, ki so jo poslali iz Sarajeva. Ni zelo verjetno, da gre res za kopijo izvirnika iz arhiva, kot trdijo. Zakaj?

Prvič, se isti fonti diplom iste fakultete in programa iz 1974 in 1978 ne ujemajo s fonti iz vmesne diplome 1975. In ne gre za en font, ampak za tri različne fonte. In drugič, se študijski program iz dopisa dekanice ne ujema s študijskim programom na diplomi.

Tako še vedno nimamo odgovora, ali je Masleša končal visoko strokovno ali visoko smer (dekanica v dopisu pravi visoko strokovno, torej prvo stopnjo, s katero ne moreš biti niti državni sekretar) in tudi ne, zakaj niso poslali kopije izvirnika, so pa poslali diplomo “v stilu” iz 1975, s fonti, ki jih uporabljajo od leta 2000 dalje, kar bi lahko štelo za zavajanje o izvoru diplome.

To, kar so poslali, so skoraj zagotovo izdelali nedavno. Kar pojasni dolg premor od vprašanj do odziva in molk Masleše.

To ni dokaz, da Masleša diplome nima. Je pa zdaj zelo verjetno, da če jo ima – ima le diplomo I. stopnje. In zato jo najbrž tudi ne želi pokazati, ampak grozi s tožbami, medtem ko levi mediji napadajo verodostojnost novinarjev, ki se z zgodbo ukvarjajo, namesto, da bi preprosto pokazali original kopijo in zaključili.

Pa še ena nerazumljiva okoliščina je. Masleša trdi, da so se ga “lotili” zaradi sodnega procesa proti Janši. Ali ni to priznanje, da imajo nekaj proti njemu? Ker, kako težko pa je pokazati kopijo svoje diplome, kar je edino, kar ti očitajo? Če so se ga res lotili, jim pri tem pošteno pomaga …”

Objava primerov diplom, ki pritrjujejo Štihovim navedbam

V nadaljevanju objavljamo dva primera diplom, eno iz leta 1974 (Petrović), drugo iz leta 1978 (Topčić) in tretjo, domnevno, iz leta 1975 (Masleša). Primerjave potrjujejo Štihove navedbe. Nadalje objavljamo sporočilo Zinke Grba, dekanje Pravne fakultete v Sarajevu, iz katerega je razvidno, da je Masleša pridobil samo visokošolski naziv, kar prav tako potrjuje Štihove navedbe, da ima najverjetneje zgolj diplomo I. stopnje. Slednje pa za opravljanje dela sodnika vsekakor ne zadošča.

Mediji, ki stvari preiskujejo dalje, od Masleše (ali kogarkoli drugega) še vedno pričakujejo tudi potrdilo o opravljenem pravosodnem izpitu. Kaj pa mediji?

V bran Masleše so se zelo intenzivno spravili mediji, ki so v lasti in jih obvladuje smetarsko-medijski tajkun Martin Odlazek.

Pripis: Tomaž Štih je pojasnil, da je vir v primeru objav diplom Petrovića in Topčića zapisnik seje iz Sarajeva, kjer sta bili omenjeni diplomi del odgovora na poslanska vprašanja.

M. D.