Belokranjski startup vikend

V Beli krajini je minuli konec tedna potekal Startup vikend 2024, ki ga je organiziral Podjetniški inkubator Bela krajina v sklopu projekta “Mladim se dogaja”, pod okriljem SPIRIT Slovenija in v sodelovanju s Srednjo šolo Črnomelj.

Dogodek je združil 67 mladih udeležencev iz belokranjskih osnovnih šol in srednje šole, ki so s pomočjo šolskih in podjetniških mentorjev razvijali inovativne podjetniške ideje.

Cilj dogodka je bil spodbuditi mlade k ustvarjanju novih poslovnih rešitev v spodbudnem in kreativnem okolju inkubatorja. Udeleženci iz OŠ Mirana Jarca, OŠ Loka Črnomelj, OŠ Dragatuš, OŠ Stari trg, OŠ Semič, OŠ Metlika in SŠ Črnomelj so pod mentorstvom Darjana Zlobca in Sare Cajnar zasnovali projekte, ki naslavljajo aktualne izzive. Njihovi projekti so vključevali trajnostne produkte, tehnološke inovacije, digitalne aplikacije ter družbeno koristne iniciative za izboljšanje kakovosti življenja v lokalni skupnosti.

Vsaka izmed 15 ekip je svoje rešitve predstavila tričlanski strokovni komisiji, ki so jo sestavljali Vesna Müller, Sanja Hadjur in Jože Cajnar. Člani komisije imajo bogate izkušnje na področju podjetništva in so ocenjevali kreativnost, izvedljivost in potencial posameznih projektov. Med vsemi predstavljenimi idejami je še posebej izstopala ideja TangleToss, ki so jo razvile dijakinje 2. letnika SŠ Črnomelj – Barbara Medved, Špela Imširović, Jerca Tessari in Nastja Jakofčič. Njihov inovativen izdelek je poseben nastavek, ki uporabnikom olajša vzdrževanje krtač za lase, ter poskrbi, da le-te ostanejo čiste in učinkovite dlje časa.

Mladi podjetniki bodo zdaj svoje projekte nadgradili in se pripravili na tekmovanje POPRI, kjer bodo imeli priložnost predstaviti svoje ideje širši javnosti in strokovni žiriji ter se povezati z mentorji in podjetniki iz vse Slovenije.

Startup vikend 2024 je dokazal, da Bela krajina živi in diha s podjetništvom, mladi pa s svojo inovativnostjo in ustvarjalnostjo krepijo podjetniški utrip v regiji.

A. L.