Kočevje: Dobrih 13 tisoč volivk in volivcev odloča o novem županu

(vir: arhiv)

V občini Kočevje se je ob 7. uri odprlo 37 volišč, kjer volivci in volivke izbirajo novega župana. Odločajo se lahko med štirimi kandidati. Na volilnih lističih so navedeni po naslednjem vrstnem redu:

  • Gregor Košir (Moja Kočevska)
  • Alenka Jelenovič (SNS)
  • Vesna Lisac (SD)
  • mag. Robert Tomazin (SDS)

Razlike med kandidati so na programski, osebni ravni in operativni sposobnosti kandidatov. Občinska volilna komisija (OVK) pa je že julija ukinila dve volišči, in sicer na Bregu pri Kočevju in v Slovenski vasi.

Kandidat mag. Robert Tomazin je v enem izmed intervjujev dejal:

“Odločitev OVK poznam, a mi ni najbolj razumljiva, saj gre za volišči v strnjenih vaseh. Ukinitev volišč na podeželju, kjer je dostopnost do volišč že sicer slabša kot v urbanih naseljih, lahko  pomeni tudi nižjo volilno udeležbo. Kdor želi pomagati, da bo Občina Kočevje jutri boljša naj pomaga tistim, ki ne morejo na volišča, tistim, ki malce oklevajo z odhodom na volitve, češ, saj moj glas ne bo odločil. Pa lahko. Občina Šmarješke toplice so dokaz, da lahko en glas odloči županske volitve.”

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri. Prvi delni neuradni izidi volitev naj bi bili predvidoma znani že danes. Volilno pravico v občini ima sicer nekaj več kot 13.000 volivk in volivcev. Če nobenemu od kandidatov danes ne bo uspelo dobiti večine, bo v nedeljo, 20. oktobra, potekal drugi krog volitev.

K. R.