Kočevski župan prišel do lastnega cilja

Vladimir Prebilič v oddaji Tarča na SLO1, november 2023 (vir: Zajem zaslona)

Kočevski župan Vladimir Prebilič se poslavlja, kot kaže, je prišel do lastnega cilja, odhaja v Bruselj. Ob tem nekateri indici tranzicijske države nakazujejo, da ga strici iz ozadja pripravljajo za novi obraz, ki bo nasledil propadlega Roberta Goloba.

Če ne bo ustreznejšega, ki bi se pustil speljati na led.

Prebilič navzven izraža zadovoljstvo nad 14-letnim vodenjem Občine Kočevje. Prebudili naj bi gospodarstvo. Delno to drži, v Kočevje je prišla tovarna robotov Yaskawa. Kako bo s kemičnim podjetjem Melamin sredi mesta, pa očitno ni več njegova stvar. Nadalje odhajajoči župan molči, da je prav občina tista, ki je prebivalce naselja Trate spravila v obup. Industrijsko cono Lik jim je občina pripeljala neposredno pred vrata, hrup in okoljsko nasilje izvaja vsaj eno od podjetij v solasti Prebiličevega (in Jankovićevega) prijatelja, sicer nekdanjega župana Občine Šentrupert. V Šentrupertu na Dolenjskem so že vedeli, zakaj jim tega ni treba.

Prebiličeva zapuščina so tudi romska geta sredi mesta Kočevje, kjer izstopajo nova stanovanja v soseski, domnevno namenjena kadrovskim stanovanjem, kamor pa se kadri niso pripravljeni vseliti.

Zapuščina odhajajočega župana je tudi hitra cesta, imenovana 3.a razvojna os. Čeprav je vedel, da je zdajšnja vlada ustavila vse načrte za izgradnjo, je o tem molčal. Danes pravi, da obžaluje, da gradnja 3.a razvojne osi, ki bi omogočila hitrejšo in varnejšo pot med Kočevjem in Ljubljano, ni uresničena. Pri tem je prejšnji teden ignoriral, da je stranka Vesna, na listi katere je bil kot nosilec izvoljen v evropski parlament, tik pred volitvami na oslovski klopi sredi Ljubljane pred Glasom ljudstva oz. Jašo Jenullom gladko dvignila roko, da tudi oni nasprotujejo širitvi cestnega omrežja.

Obžaluje tudi, da ni dosežena primerna raven sobivanja z Romi, kot se je izrazil prejšnji teden. Na romsko problematiko je resda opozarjal nekaj časa, vendar le do trenutka, ko je ocenil, da mu to koristi. Nato se je prešel v zatišje.

Tudi o zdravstvu Prebilič v zadnjem času ni govoril veliko. Od zdravnikov in zdravstvenih delavcev pa je slišati, da v Kočevju komajda krpajo različne primanjkljaje. V ta kraj se ne želijo preseliti, po pogodbah o delu se vozijo v tamkajšnje ambulante, kar pa ni rešitev.

Prebilič je prejšnji teden še povedal, da si želi regionalizacije Slovenije. Tudi o tem je bolj molčal kot ne.

Prebiličeva bera v zadnjih letih je tako bolj pičla kot ne. Dodatno ga naj bi kot župana bremenile še nekatere druge stvari iz nahrbtnika, vendar o tem kdaj drugič.

V Kočevju bodo nadomestne županske volitve 6. oktobra, do takrat bo občino vodil Prebiličev izbranec Gregor Košir.

K. R.