torek, 30 aprila, 2024
Doma Slovenija Video: Tako naj poteka samoizolacija

Video: Tako naj poteka samoizolacija

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pripravili kratek videoposnetek z nasveti in napotki v primeru okužbe s koronavirusom. S samoizolacijo bomo preprečili širjenje koronavirusa.

Za ogled videoposnetka kliknite na sliko.

Za komunikacijo lahko uporabljamo telefon, če opazimo simptome, kot sta vročina ali kašelj pa se najprej z zdravnikom posvetujemo prek telefona. K zdravniku nikakor ne smemo priti nenajavljeni, saj lahko s tem pripomoremo k širjenju okužbe.

V času samoizolacije se moramo ločiti tudi od drugih ljudi doma in moramo tako bivati v ločenem prostoru, uporabljamo pa tudi ločene sanitarije, brisače in higienske pripomočke. Uporaba maske doma je potrebna le ob prisotnosti drugih oseb, ki jih želimo zaščititi pred okužbo.

Če živimo sami, lahko za naročilo hrane iz trgovine uporabimo internet, pri čemer se dogovorimo, da nam dostavljene stvari dostavljavec pusti pred vrati, da se izognemo stiku. Če to ni možno, ali pa je v karanteno postavljena cela družina, bo za dobavo hrane poskrbela Civilna zaščita, ki ima za takšne primere pripravljen načrt.

Koronavirus ima le blage posledice pri štirih od petih obolelih, samoizolacija pa lahko pomaga pri zaščiti najranljivejših posameznikov med nami, predvsem starejših in tistih z že obstoječimi zdravstvenimi težavami.

C. R.