Prvi ukrepi nove vlade: Koronavirus, zaščita mej, državljanov in Slovenije

Nova, 14. slovenska vlada neposredno po imenovanju v državnem zboru. (13. marec 2020)

Slovenija je sinoči dobila novo, 14. vlado. Vodi jo Janez Janša, v koaliciji so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, v državnem zboru so prejeli 52 glasov, 31 jih je bilo proti, sedem jih ni glasovalo.

Ministri in predsednik so se takoj sestali na 1. redni seji in s prvimi sprejetimi odločitvami že nakazali, v katero smer so zastavili vodenje države: koronavirus, zaščita slovenskih meja, državljanov in Slovenije.

Predsednik Janša je sicer že v nagovoru povedal, da bo nova vlada vse svoje moči usmerila v bitko z epidemijo koronavirusa. Na seji so nato ustanovili krizni štab za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 (koronavirusa) ter opravili širšo razpravo o ukrepih za zajezitev epidemije, ki je takoj začel z delom.

Razrešili so: Tatjano Bobnar, generalno direktorico Policije, Alenko Ermenc, načelnico Generalštaba Slovenske vojske, in Dejana Matijeviča, generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe (OVS) Ministrstva za obrambo.

Anton Travner, novi generalni direktor Policije (vir: Linkedln)

Tatjano Bobnar je zamenjal Anton Travner, namesto Matijeviča je za dobo petih let imenovan Andrej Osolnik. Kdo bo zamenjal Ermenčevo bo znano pozneje. Glede na nekatere javne objave naj bi bil to Robert Glavaš.

Anton Travner je velik strokovnjak za upravljanje mejne varnosti (za in varovanje meja). V enem izmed intervjujev lani jeseni je med drugim dejal, da Slovenija za ilegalne migrante postaja ciljna država, da pa bi neupravičene do azila lahko že v 24 urah vrnili nazaj na Hrvaško.

Novi podpredsedniki vlade so: Zdravko Počivalšek (SMC), mag. Matej Tonin (NSi) in Aleksandra Pivec (DeSUS). Generalni sekretar vlade je dr. Božo Predalič.

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev. V kabinetu predsednika vlade bodo to dr. Vinko Gorenak (nekdanji minister za notranje zadeve), mag. Igor Senčar in Žan Mahnič. Več je dostopno tukaj

Člani vlade so na svoji prvi seji obnašali odgovorno in uporabljali zaščitne maske.

Razrešeni, imenovani sta bili v času vlade Marjana Šarca:

Razrešeni Tatjana Bobnar in Alenka Ermenc (vir: policija.si)

J. M.