ZPIZ opozarja, da bodo januarske pokojnine nižje

(vir: pixabay.com)

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) pred izplačilom pokojnin za januar opozarja, da bodo zneski znova nižji. Nižje pokojnine in nadomestila bodo izplačane v torek, 31. januarja.

Pri novembrskih in decembrskih pokojninah je bil izplačan 4,5-odstoten enkratni dodatek, kar pa ni bila uskladitev pokojnin. Z januarjem je s tem konec. Izplačila bodo na ravni oktobrskih.

Svet ZPIZ je vladi septembra sicer poslal predlog o zvišanju pokojnin za 4,4 odstotka. Predlagali so izredno uskladitev, pogoji za to (8,2 % gospodarska rast v letu 2021 in inflacija) so bili izpolnjeni. Vendar se vlada Roberta Goloba ni zmenila za to.

Namesto tega so se dogovorili za dvomesečno povečanje pokojnin, to naj bi bil draginjski dodatek. Nato so tisti z najnižjimi pokojninami dva meseca prejeli npr. po 12 evrov dodatka, tisti z najvišjimi pa več kot 150 evrov mesečno.

ZPIZ zdaj navaja, da se bodo pokojnine redno uskladile februarja, ob več kot 10-odstotni inflaciji je predvidena uskladitev v višini 4,9 odstotka prejemka, kot je bil izplačan oktobra 2022. Izplačan bo še poračun za januar, izplačila bodo konec februarja.

ZPIZ še opozarja, da bodo odtegljaji zaradi zvišanja minimalne plače nižji. Odtegljaji pokojninskih in invalidskih prejemkov (posojila, rubeži) bodo lahko izvedeni tako, da bo prejemniku ostalo 76 odstotkov minimalne plače (914,55 evra). V primeru plačevanja preživnine je ta znesek določen pri 50 odstotkih minimalne plače oz. pri 601,68 evra mesečno.

M. D.