Novo mesto: Tekmovanje iz znanja računalništva in spletnih tehnologij na FIŠ

Tekmovalce in njihove mentorje je nagovoril dekan FIŠ, prof. dr. Matej Makarovič. (vir: FIŠ, Novo mesto)

V četrtek, 26. januarja 2023, je na Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) v Novem mestu potekalo 6. tekmovanje iz znanja programiranja in spletnih tehnologij za dijake.

Računalniškega tekmovanja se je udeležilo 40 dijakov 3. in 4. letnikov iz srednjih šol jugovzhodne regije, ki so lahko izbirali med dvema kategorijama.

Prva kategorija je vsebovala naloge iz znanja spletnih tehnologij, druga kategorija pa standardne naloge iz programiranja v izbranem programskem jeziku. Naloge so reševali pod budnim očesom članov ocenjevalne komisije, izr. prof. dr. Boruta Lužarja, ki je naloge tudi pripravil, in asist. Kennyja Štorgla. V komisiji so sodelovali tudi izr. prof. dr. Biljana Mileva Boshkoska, višji predavatelj dr. Albert Zorko in študent Beno Zupanc.

Po tekmovalnem delu so se dijaki udeležili kreativne delavnice, ki jo je izvedel izr. prof. dr. Blaž Rodič. Preizkusili so se v ročnem upravljanju in programiranju robotske roke s štirimi servomotorji in kontrolnikom Arduino. Spoznali so se tudi s tehnologijami za produkcijo elektronske glasbe, kar je med dijaki poželo veliko zanimanja.

Rezultati tekmovanja

Prva tri mesta v kategoriji spletne tehnologije so dosegli dijaki Srednje elektro šole in tehniške gimnazije, prvo mesto Domen Lindič, drugo mesto Erik Jerman in tretje mesto Anže Pintar.

V kategoriji programiranje so se ponovno izkazali dijaki Srednje elektro šole in tehniške gimnazije. Kar štirje dijaki dosegli vse možne točke, tako da je končno razvrstitev določil šele dodatni kriterij. Prvo mesto je osvojil Tristan Zore, drugo mesto Bor Brudar, tretje mesto Erik Radovičevič in četrto Maj Drmaž.

Nagrade za udeležence tekmovanja so prispevala podjetja: Mikrografija d.o.o., Razvojni center Novo mesto d.o.o., Podgorje d.o.o., A1 Slovenija, d.d., Palsit d.o.o., Microcop d.o.o., Amplexor Life Sciences, Mjob, Adria Mobil, d.o.o. Novo mesto ter medijski sponzor Radio Krka Novo mesto, d.o.o.

Vse, ki jih zanima študij na Fakulteti za informacijske študije, vabijo na informativne dneve v petek, 17. 2. 2023 in soboto, 18. 2. 2023, ki jih bodo izvedli preko spleta.

Več informacij je na voljo na spletni strani fis.unm.si

Dijaki so tekmovali v kategorijah spletne tehnologije in programiranje.
Naloge so dijaki reševali 120 minut pod budnim očesom ocenjevalne komisije.
Razvedrili so se s programiranjem robotskih rok in kreiranjem elektronske glasbe.
Predsednik ocenjevalne komisije izr. prof. dr. Borut Lužar je podelil nagrade in priznanja najboljšim tekmovalcem.

Vir in foto: FIŠ

M. D.